Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lahenkorva vill banta mindre

Det blir ett extra sammanträde i barn- och utbildningsnämnden i dag – om budgeten för nästa år.

Där återkommer nu förslaget att ta bort lunchen för "15-timmarsbarnen" i förskolan.

På tisdagseftermiddagen avslutades de centrala förhandlingarna med Lärarförbundet om budgetförslaget inför nästa år – och därmed kan det planerade extra nämndsammanträdet om budgeten för skola och förskola hållas i dag, onsdag. Det innebär också att budgeten för hela kommunen kan behandlas i kommunstyrelsen i morgon, torsdag.

Nämndens ordförande Jan Lahenkorva kommer att föreslå en rad "strykningar" i listan med sparförslag, som tjänstemännen presenterade för politikerna den 22 september.

- Mitt förslag innebär att vi behåller den öppna förskolan på Gärdet i Bollnäs, allergiförskolan i Björktjära och nattöppna förskolan Natt och Dag i Ren. Det innebär också att vi behåller den samlade skoldagen för barn i förskoleklass – och att de får behålla rätten till skolskjuts. Den avgiftsfria skollunchen i gymnasieskolan blir också kvar.

Men besparingar blir det ändå:

- Vi tvingas sänka skolpengen med en procent i för- och grundskolan och dra ner på fritidspengen. Det är inget vi vill göra, för det kan leda till större barngrupper, men som det ser ut nu lär vi ta den besparingen.

Ett förslag, som varit mycket kontroversiellt tidigare, återkommer nu. Det gäller de så kallade 15-timmarsbarnen (med föräldralediga eller arbetslösa föräldrar) där föräldrarna kan välja att fördela de 15 timmarna i veckan på femtimmarsdagar och där barnen får lunch på "dagis".

- Jag lägger förslaget att de 15 timmarna ska fördelas på tre timmar per dag – och att barnen inte ska få lunch på förskolan. Vi måste genomföra en del av besparingsförslagen om budgeten ska gå ihop.

Jan Lahenkorva hoppas – och tror – att det ska finnas en majoritet i nämnden för hans förslag.