Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lägre sjukfrånvaro i Gävleborg

Sjukfrånvaron är lägst i småföretagen och i Gävleborg är den lägre än genomsnittet.

Enligt de senaste uppgifterna från Statistiska centralbyrån har Gävleborg 1,9 procent sjukfrånvaro, vilket är något lägre än det svenska genomsnittet, som är 2,9 procent.

Men det är inte bara mellan olika delar av landet som det finns skillnader i sjukskrivningstalen. Mellan olika sorters företag är skillnaderna ännu större, exempelvis har företag med mer än 200 anställda dubbelt så hög sjukfrånvaro än företag med färre än tio anställda. Och i kommuner och landsting är sjukfrånvaron ännu högre än i storföretagen.

Ändå betalar Scotts Skomakeri, med tre anställda, lika mycket i sjukförsäkring som IKEA och Ericsson. Det tycker vi på Företagarförbundet är orättvist!

Dessutom är systemet illa anpassat för just det lilla företaget.

Scotts Skomakeri kan med lite otur lätt få en sjukfrånvaro på två tredjedelar. Det händer sällan på IKEA och Ericsson. Och Scott måste då inte bara ordna fram vikarier, utan måste även betala sjuklönen för de som blivit sjuka. Det gäller även om sjukdomen inte har något med arbetet att göra.

Företagarförbundet, som organiserar drygt 35 000 småföretagare, vill se ett system som är förutsägbart och rättvist. Det betyder i praktiken:

- Slopa arbetsgivarens sjuklöneansvar de första 14 dagarna.

- Låt storföretagen och offentliga sektorn bära sina egna sjuklönekostnader.

Just nu sitter regeringen och ser över trygghetssystemen för småföretagare i Sverige. Och det är inte en dag för tidigt.

Vi vill att regeringen tar sig en rejäl titt på sjukförsäkringarna för småföretag. Och det talas mycket om hur man ska rädda storföretag från konkurser, men mindre om hur småföretagen ska klara av de tuffa ekonomiska tiderna vi går igenom.

En rättvis fördelning innebär också att arbetsgivaravgiften för småföretagen sänks.

Och en sänkning av arbetsgivaravgiften är en förutsättning för att landets småföretagare ska fortsätta kunna hålla nere sjukfrånvaron, anställa fler och i förlängningen ta oss ur krisen!