Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lagom blandning av förtroende och framtid

Sverige har aldrig tidigare gått in i en valrörelse med två så tydliga alternativ för en majoritetsregering. Det borde egentligen ge ett ganska enkelt valresultat.
Antingen blir det de rödgröna som vinner – eller alliansen.

Annons

Med Folkpartiet, Centern och Miljöpartiet tryggt förankrade i sina respektive block borde regeringsfrågan snabbt vara löst efter valet.

Blockpolitiken är ett faktum i Sverige.

Men med Sverigedemokraterna som står och knackar på dörren till riksdagen blir situationen mer oförutsägbar. Vad händer om inget av blocken får majoritet?

Två minoritetsblock är ett skräckscenario för alla partier. Årets valrörelse kommer att bli något alldeles extra.

Vad är det då som kommer avgöra valrörelsen?

Regeringsduglighet kommer att vara centralt. Och person – kanske mer än parti blir viktigare än någonsin.

Under påskhelgen har flera mätningar publicerats – förtroendemätningar för partiledarna.

Mest intressant är kanske Dagens Nyheter/Synovates mätning som publicerades under påskhelgen om förtroendet för partiledarna, i olika frågor.

Det finns ett tydligt mönster. Sittande statsminister har ett starkt förtroende i att representera Sverige utomlands, leda Sverige i händelse av en allvarlig kris, leda regeringens arbete och skapa en majoritet för sin politik i riksdagen.

Det är uppseendeveckande att så få, enligt mätningen, ser Mona Sahlins möjligheter i samma frågor. Samtidigt är det ett gott betyg till regeringen efter både finanskris och ordförandeskap i EU.

Mätningen ska nog framförallt ses som en utvärdering på det som har varit under mandatperioden.

Mona Sahlin fick dock historiskt låga siffror även i Aftonbladet/Sifos förtroendemätning i helgen. Endast 28 procent av de tillfrågade hade stort eller mycket stort förtroende för oppositionsledaren.

Det är historiskt låga siffror eftersom partiledarna för de stora partierna brukar ha högre siffror än partiledarna för de små partierna i liknande mätningar, av naturliga skäl.

De har fler väljare som har förtroende för sin partiledare.

Val i Sverige brukar dock vinnas på framtidsfrågor – inte på det som redan är gjort.

Mona Sahlin ligger i Dagens Nyheters förtroendemätning hästlängder efter Fredrik Reinfeldt – på alla områden utom ett.

Att ingjuta hopp om en bättre framtid – där ligger Reinfeldt och Sahlin lika.

Det är också oppositionens arena. Att skapa en bild av en ny framtid är oppositionens viktigaste uppgift. Samtidigt måste det också vara regeringspartiernas viktigaste uppgift de kommande månaderna.

Om man ser till historien så visade valundersökningarna i förra valet att just frågan om förväntningar på framtiden är viktiga för valresultatet.

Inför förra valet var det första gången som det borgerliga blocket fick högre siffror, och därmed större framtidsförväntningar, än det socialistiska. Och då valdes en borgerlig regering.

Förtroende och framtid. Det kommer att bli avgörande för vilken regering vi får efter höstens val. De kommande månaderna kommer visa vilket av blocken som får den bästa mixen.

Mer läsning

Annons