Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lägga ner landsbygdsskolor handlar enbart om att spara pengar

I ett missriktat försök att förklara nedläggning av landsbygdsskolor i Hudiksvall med att man inte får tag på behöriga lärare visar S och V vad man prioriterar, skriver Lars Jensen.

Inte är det landsbygden och dess skolor i alla fall. Det är billigare med stora skolor och många barn i samma klass inne i stan. Varför har man som målsättning att minska budgeten med 10 miljoner? Och samtidigt säger sig vilja höja kvaliteten? Rimmar illa tycker jag.

Det här handlar i förlängningen inte enbart om skolor på landsbygden, även om det är det mest akuta just nu. Utan även om huruvida vi ska ha några människor som bor på landsbygden eller inte. Ur ett politikerperspektiv är det nog både enklare och billigare om alla bor inne i stan. Är det så våra kära politiker vill ha det? Vem ska då till exempel producera maten vi äter, någon annan. Den där annan har mycket att göra i dagens Sverige.

Det är för övrigt inte så konstigt att elevantalen sjunker på landsbygdsskolor när barn som bor i de naturliga upptagningsområdena inte tillåts skolskjuts dit, för att det är för dyrt, utan i stället måste ta reguljära bussen in till skolor i stan. 6–7-åringar? Vad det här än handlar om så inte är det för barnens bästa!

Lars Jensen

ordförande för Borgerlig Framtid i Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel