Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lägg inte ned polisflyget

Polisflyget i Östersund är i fara efter ett nytt förslag från Rikspolisstyrelsen.

Utredningens huvudförslag är att den polishelikopter, som i dag är stationerad i Östersund, ska flyttas till Malmö. Baseringen av Östersunds polisflyg ligger geografiskt helt rätt. Ansvarsområdena består av Jämtlands och Västernorrlands län samt delar av Västerbottens, Gävleborgs och Dalarnas län. Placerad mitt i landet täcker den därför stora ytor i både öst-västlig som nord-sydlig riktning.

Nu hotas den av nedläggning, vilket vore förödande för oss i norr. Detta oavsett om Sjöfartsverket tar över en del av dess verksamhet. I dag finns en bra samverkan mellan polisflyget och bland annat räddningstjänst, ambulans, länsstyrelsen, tullen och kustbevakningen. Det är mycket viktigt ur ett trygghetsperspektiv för våra län att det fortsätter vara så. Polisflyget bör finnas representerat över hela Sverige.

Polismyndigheterna i södra och mellersta Norrland ska ha samma resurser att räkna med, som övriga landet. Brottsspaning, övervakning och fjällräddning är alla händelser som är beroende av polisflyg. Avstånden är ofta stora med mycket väglöst land.

Dessutom saknas ofta poliser i glesbygden och brådskande transporter vid akuta händelser görs då med helikopter.

Förslaget, som nu lagts fram av Rikspolisstyrelsen, syftar till att öppna Malmöbaseringen på bekostnad av Östersundsbaseringen. Enligt Rikspolisstyrelsens förslag ska Sjöfartsverket ta över cirka 35 procent av polisflygets uppdrag i södra och mellersta Norrland, trots att den största verksamheten som polisflyget bedriver är polisiära uppdrag som Sjöfartsverket inte kan bedriva.

Frågan blir vem ska göra det i stället? Förslaget innebär att polisflyget läggs på en absolut miniminivå. Det kan inte accepteras. Inriktningen borde i stället vara att utveckla polisflyget och se till att hela Sverige har tillgång till de resurserna.

Margareta B Kjellin (M) Gävleborgs län

Lars Beckman (M) Gävleborgs län

Saila Quicklund (M) Jämtlands län

Lena Asplund (M) Västernorrlands län

Eva Lohman (M) Västernorrlands län

Ulf Berg (M) Dalarnas län

Ann-Britt Åsebol (M) Dalarnas län

Edward Riedl (M) Västerbottens län

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) Västerbottens län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel