Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Läget är allvarligt"

Eva Hillströms befinner sig på Island och rapporterar om kaoset som vulkanen Eyjafjallajökull orsakar.

Eva Hillströms. Knådabo som för 14 år sedan besökte Island, träffade kärleken, blev kvar och i dag arbetar som fårbonde och skolbusschaufför.

Hur är situationen på Island efter vulkanen Eyjafjallajökulls senaste utbrott?

– Runt vulkanen är det allvarligt. Det är översvämningar och lavan har smält glaciärer som orsakar kraftiga störtfloder. Dessutom är det väldigt mycket aska. I vissa områden är det lika mörkt som på natten, trots att klockan är tio på förmiddagen.

Är du drabbad själv?

– Nej, inte än. Jag bor nio mil öster om Reykjavik , och ungefär tio mil norr om vulkanen. Hittills har vi klarat oss, eftersom vinden har blåst åt askan åt andra hållet.

Hur är stämningen bland folket?

– Det är oroligt. Framför allt bland bönderna. De oroar sig för sina djur och åkrar. Läget är allvarligt och om vinden vänder kommer askan till oss.

Har du upplevt vulkanutbrott tidigare?

– Inte innan jag flyttade hit. Däremot har både Hekla och vulkanerna under Vatnajökull-glaciären fått mindre utbrott. Dessutom har det varit jordbävningar. Innan lät det spännande, men att vara med om en är inte roligt.

Tidigare har den större vulkanen Katla fått utbrott kort efter de mindre vulkanerna i området. Vad säger man om den risken?

– Det pratas lite grand. Men det var mer tidigare. Vad jag har hört brukar Katla få utbrott lite senare, upp till ett år efteråt. Men det finns en oro för det också.

Först hamnade Island i centrum för finanskrisen. Nu isolerar ni stora delar av Europa. Hur reagerar befolkningen på alla tråkiga nyheter?

– Folk är ganska bittra och arga. Först var det ett litet antal människor som lekte med våra pengar, som sedan vägrar ta ansvar. Nu kommer den här naturkatastrofen, som ingen kan ta ansvar för.

Vad händer för dig den närmsta tiden?

– Nu hoppas jag att vinden ligger på från rätt håll. Det ska bli fint väder i helgen och jag ska passa på att mocka i fårhuset. Kanske klarnar det tillräckligt så att vi kan se vulkanen härifrån.