Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läget allt mer osäkert för orolig Anders Svensson: "Känns helt jäkla värdelöst"

Anders Svensson är den mest meriterade i målvaktssnurren i silly season. Men landslagsesset har ingen given utväg i en alltmer pressad situation med bara två lösa trådar att hoppas på – en svensk och en rysk. – Jag önskar ju att själv få bestämma när jag ska sluta spela, säger den 40-årige veteranen, som bor i Edsbyn.

Läs även: Fem målvakter om svåra läget i elitserien

Sällan eller aldrig har det varit en sådan omsättning av målvakter i svensk bandy.

Det är en något övertrasserad marknad som gör att flera målvakter av elitklass sneglar mot allsvenska bud som en möjlig lösning.

Läs mer: Nytt bud från Vodnik - men Svensson längtar hem

Björn Hellman från Kalix har redan tagit den vägen, och det var en skaplig skräll när 26-åringen (som tidigare uppvaktats av mästarlaget Västerås SK) skrev kontrakt med Borlänge.

Vart övriga fem-sex fria radikaler av klass ska ta vägen, det är ju frågan.

För Anders Svensson börjar det alltmer likna den där dystra våren för två år sedan, när ett sent kontrakt med ryska Volga blev räddningen i nöden.

– Det känns återigen ganska pressat, men jag önskar ju att själv få bestämma när jag ska sluta spela. Och inte bli tvungen till det för att det inte finns någon klubb som vill ha mig, säger en dämpad veteran, som dessutom vet att han har mycket kvar att erbjuda på högsta nivå.

Efter en sportsligt lyckad säsong i Vodnik blev han också framröstad av supportrarna som Årets spelare i klubben.

Det är dessutom bara några år sedan han fick förtroendet att vakta det svenska målet i en VM-final.

Borde du inte vara snäppet hetare på marknaden?

– Det är lite märkligt att inte fler hör av sig, det kan jag tycka. Men antagligen sneglar de för mycket på min ålder, som jag tycker spelar mindre roll. Jag kan fortfarande erbjuda något som kan behövas för att en klubb ska nå sitt mål, poängterar "Sverre" – som också kan se möjligheter i en mer utvecklad roll.

– Låt säga att en klubb har några yngre målvakter. Då kunde det ju vara en poäng med att jag både finns till hands som målvakt och för att utveckla de yngre. Jag har ganska mycket erfarenhet numera.

Det är en för dagen ganska stukad Anders Svensson, som känner en stigande oro över framtiden.

Han var betydligt mer hoppfull för en månad sedan. Då kom han hem till Edsbyn med ett bud om ännu en säsong i Vodnik och samtidigt en prioriterad kontakt med en svensk klubb.

– Det var en kanonlösning på gång, där jag exempelvis skulle dra in min egen lön och lite till på ett jobb. Men tyvärr har det tagit nya vändningar där, även om det fortfarande finns en chans, säger Svensson, som inte vill avslöja mer än att det handlar om en klubb i elitserien.

Läs mer: Villa vände i dörren

Anders Svensson har varit tydlig med att en svensk lösning är det bästa, att fyra år som proffs i Ryssland kan räcka. Nu vill han ha mer tid för familjen.

Samtidigt är även den ryska "nödutgången" allt mer osäker.

– Vodnik tycker det tar för lång tid, de ville ha ett snabbare besked. Nu ser de sig om på annat håll, vad jag förstår vill de ha en målvakt som måste lösas från ett kontrakt. Och det kan ju vara min chans då, om det svenska alternativet nu spricker helt.

Ingen fundering på att sluta cirkeln i moderklubben Rättvik?

– Nej, jag har inte ens tänkt i de banorna. Jag vill mer än att spela i allsvenskan, min ambition var att komma hem och försöka ta mig tillbaka till landslaget. Och skulle jag sluta en cirkel så skulle det helst vara i Edsbyn, där jag fick mitt genombrott och har spelat 17 säsonger.

Läs mer: Anton i pappas spår