Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lagändring kan stoppa bärplockarläger

Ge polisen stöd i lagen för att avhysa campare som stannar på en plats längre än rimligt enligt allemansrätten.

Den uppfattningen framfördes vid tisdagens konferens om bärplockarna situation.

— Alla är överens om att situationen inte är bra och att vi inte vill inskränka allemansrätten, säger Jan Thorén, ordförande för LRF Gävleborg.

LRF har drivit frågan om bärplockare och deras läger i fem års tid men Inbjudare till tisdagens diskussion var Moderaterna i Gävleborg och Dalarna. På plats fanns representanter för de borgerliga riksdagspartierna samt ett antal myndigheter och intresseorganisationer. Sammanlagt ett sextiotal personer deltog i diskussionen och det fanns en gemensam samsyn.

Det vill säga uppfattningen att europeiska bärplockare som kommer hit med tre månaders arbetstillstånd enligt Schengenavtalet löper risk att drabbas av människohandel. De utlovas ofta betydligt bättre förutsättningar än vad som visar sig vara fallet när de väl anländer till skogarna i Dalarna, Gävleborg och norra Uppland. Enligt polisen är det vanligt att bärplockarna tvingas lämna ifrån sig sina pass när de väl passerat gränsen.

— Den bild som framkom i diskussionen är att det finns en samsyn om att det här är ett problemen med människohandel och att det är ett problem med det som lämnas kvar i skogen, säger Jan Thorén.

Förhållanden kring bärplockare som kommer från asiatiska länder som Thailand tycks vara mer organiserade vad gäller levnadsvillkor och ersättningar. Mer fokus ägnades därför åt bärplockarlägren och hur de uppfattas av ortsbefolkningen.

De har det visat sig svårt för markägarna att avvisa campare med hjälp av polis och kronofogde. Polisen betraktar avhysningen som en civilrättslig process mellan markägaren och den som uppehåller sig på marken.

LRF efterlyser en gemensam strategi för att tillvarata markägare och ortsbors intresse.

— Det vore tråkigt om situationen leder till ytterligheter innan det tas fram effektiva åtgärder. Att inte agera, gynnar främlingsfientligheten, säger Jan Thorén.

En åtgärd som diskuterades är att ändra lagstiftningen så att olovlig camping skrivs in i brottsbalken. Då skulle polisen ha ett lagrum att stödja sig på för att upplösa bärplockarläger. Ett förslag som LRF stödjer. Andra åtgärder kan vara att myndigheterna granskar bärhandeln ur finansiellt- och skatterättsligt perspektiv.

— Som det är nu, är markägarnas enda effektiva åtgärd att spärra skogsvägarna och det är en inskränkning i allemansrätten som vi inte vill ha, säger ordförande Jan Thorén LRF Gävleborg.