Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låg i sin avföring på äldreboende

Under en och samma natt inträffade två allvarliga händelser på äldreboendet Västerbacken i Söderhamn. Vårdtagare tvingades att under flera timmar ligga i sin egen urin och avföring.

Morgonpersonalen på äldreboendet Västerbacken gjorde två obehagliga upptäckter när de kom till jobbet en morgon i mitten av juli. En vårdtagare hittades täckt av sin egen intorkade avföring från fötterna till huvudet. En annan brukare låg nerkissad i sin säng. Hennes trycksår hade luckrats upp och försämrats.

Personalen slog larm till ledningen och en lex Sarah-utredning har inletts för att ta reda på hur missförhållandena kunde inträffa.

– Man blir ju upprörd naturligtvis, svarar Västerbackens enhetschef Karin Eriksson på frågan om hur hon reagerade när hon fick höra vad som hänt.

Under den aktuella natten har personalen bestått av en ensam vikarie från kommunens personalpool Bemanningen som enligt de uppgifter hon lämnat till utredningen aldrig jobbat natt på den här avdelningen tidigare.

Hon ska ha fått särskilda instruktioner om vikten av att kvinnan med trycksåret skulle vändas och hållas torr. Instruktioner hon säger sig ha följt. Det ska dessutom ha funnits personal på ett annat våningsplan att tillkalla om hjälp behövdes. Ändå återfanns vårdtagaren på morgonen i precis samma ställning som personalen lagt henne i på kvällen.

Nattpersonalen säger sig ha tittat till vårdtagarna vid 04.30-tiden på morgonen och att ingen av dem behövde få sin blöja bytt då.

Om det stämmer har incidenterna inträffat under de två timmar innan morgonpersonalen kom till jobbet klockan 06.30.

Nattpersonalen har uppgett att det här var första gången hon jobbade natt på den aktuella avdelningen och att missförhållandena kan bero på att hon gått sin rond i en annan ordning än vad personalen brukar göra.

Enhetschef Karin Eriksson anser att ansvaret för det inträffade ligger helt på nattpersonalen.

– Missförhållandena beror inte brister i våra rutiner utan på personen som arbetat. Enligt oss har hon fått all information hon behöver för att utföra sitt arbete, säger Karin Eriksson.

Men i de åtgärder som föreslås i kommunens egen utredning av händelserna nämns tätare tillsynsbesök och ett särskilt vändschema för vårdtagaren med trycksåret.

Eventuella arbetsrättsliga åtgärder mot personen som jobbade natt överlåter man dock på Bemanningens verksamhetschef.

Men ni måste väl kunna ta ställning till om det här är en person som ni vill ska jobba på ert boende?

– Vi kan ju naturligtvis säga att vi inte vill att hon ska jobba här. Vi har inte fört den diskussionen men jag tror att det är ganska tydligt ändå, säger Karin Eriksson.