Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låg behörighet till gymnasiet i Ovanåker: "Det är absolut bekymmersamt"

Genom att regelbundet fånga upp varje enskild elevs resultat i varje ämne hoppas både Alftaskolan och Celsiusskolan i Edsbyn förbättra betygen i årskurserna sju, åtta och nio. Man vill därmed också höja antalet behöriga elever till gymnasiet i årskurs nio.

– Tyvärr har vi fortfarande en låg behörighet till gymnasiet. Vårterminen 2015 var 75 procent av kommunens elever i årskurs nio behöriga att söka till gymnasiet. Det betyder att 25 procent eller var fjärde elev inte var det. Det är absolut bekymmersamt. Vår ambition är att alla elever ska kunna söka till gymnasiet efter årskurs nio, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Håkan Englund (S).

Vid Alftaskolan var 78 procent av eleverna i årskurs nio vårterminen 2015 behöriga att söka gymnasiet. Vid Celsiusskolan i Edsbyn var motsvarande siffra 73 procent.

Läs mer: Slitna skolmiljöer ska renoveras i Edsbyn och Alfta

Ett annat mått att mäta studieresultat är det genomsnittliga meritvärdet. Genom att räkna ihop de bästa 16 eller 17 bästa betygen från högstadiet och sedan räkna om betygen till siffror får varje elev sitt meritvärde. Dessa meritvärden läggs ihop och delas med antalet elever för att få fram det genomsnittliga meritvärdet. Högsta meritvärdet är 320.

Alftaskolan höjde det genomsnittliga meritvärdet från 180,3 vårterminen 2014 till 221,5 vårterminen 2015, vilket var över riksgenomsnittet som då låg på 217,1.

Celsiusskolan sänkte det genomsnittliga meritvärdet från 206,8 vårterminen 2014 till 194 vårterminen 2015. Vårterminen 2013 redovisade Celsiusskolan ett så pass högt genomsnittligt meritvärde som 223.

Det senaste genomsnittliga meritvärdet från Celsiusskolan ligger på 194,3 och för Alftaskolan 167,8 för årskurs nio höstterminen 2015.

Ett skäl till att meritvärdet har sjunkit vid Alftaskolan är många fler flyktingungdomar, som på mycket kort tid ska lära sig svenska och hinna hänga med i övriga ämnen. Även deras betyg räknas in i meritvärdet. Skolan söker fler språkstödjare och behöriga lärare i svenska för invandrare, men problemet är att hitta dessa, för att även kunna ge hjälp och stöd till dessa elever.

Detta läsår räknar skolan med 70 nya grundskoleelever i denna grupp inom Alfta skolområde.

Noterbart är dock att betygen och därmed meritvärdet brukar höjas under vårterminen.

Läs mer: Så ska niornas slutbetyg höjas i Ovanåkers kommun

Var sjätte vecka går man i Alftaskolan igenom resultaten i varje ämne för alla elever i årskurserna sju, åtta och nio. Varannan vecka har man så kallade mentorsträffar då man också följer upp resultat och tar upp vad som kan göras för att förbättra dessa.

– Vi har ökat fokus på varje elevs resultat och måluppfyllelse, så alla får den hjälp och stöd de behöver för att få ett så bra slutbetyg som möjligt. Detta för att även fånga upp elever som inte hänger med. Det har gett resultat, säger rektor Anders Liljemark för Alftaskolan.

Elevhälsan finns också med i arbetet att fånga upp elever, som inte trivs eller känner sig otrygga i skolan och därför inte får så höga betyg.

Vid Alftaskolan kan den som vill även få extra läxhjälp två timmar i veckan efter skoltid .

För att förbättra det systematiska kvalitetsarbetet för både förskola och skola har barn- och utbildningsnämnden nu beslutat att ta hjälp av det så kallade årshjulet, där man månad för månad anger vad förskola och skola ska arbeta med och när olika åtgärder ska redovisas för nämnden.

Skolverket kommer också med start i april att ge experthjälp för att förbättra dokumentationen när det gäller det systematiska kvalitetsarbetet i kommunen.

Läs mer: Ovanåker rasar i Lärarförbundets ranking - men ändå bäst i Hälsingland