Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ladugård blev sadelmakeri

I Ämnebo utanför Edsbyn har Siw Hedström och Ulf Nöjd byggt om en gammal ladugård till sadelmakeri. Siw har nyligen erhållit mästarbrev i sadelmakaryrket.

Vägen fram till ett eget sadelmakeri har varit lång för Siw. Hon utbildade sig från början till tandsköterska och jobbade som det mellan 1982 och 1998 innan hon drabbades av fukteksem på händerna.

– Jag måste hitta på något nytt. Jag sökte mig till Strömsholm och en kurs i läderhantverk. Jag kände att jag hade hittat min grej. Men jag insåg också att jag måste vidareutbilda mig för att kunna jobba med detta, säger Siw Hedström.

2001 fick hon sitt gesällbrev, som utfärdas av Sveriges hantverksråd, som även gav henne mästarbrevet i sadelmakaryrket. Det skedde vid en stor högtid den 2 november i år i Stadshuset i Stockholm. 149 gesäller och 23 mästare i olika hantverk hade samlats där.

För ett år sedan gjordes den gamla ladugården vid Nöjdes i Ämnebo om till sadelmakeri. Både Ulfs farfar Nils-Erik och pappa Karl Nöjd har haft djur där. Karl hade senast åtta vuxna djur och kalvar. Ulf blåste ut all gammal inredning. Han fick till exempel bila sönder foderborden.

Läs mer om Siw och hennes och Ulfs sadelmakeri i tisdagens (15/11) Ljusnan.