Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Laddstolpar och skejtpark – det ryms i majoritetens budget

Nu ska det bestämmas hur skattepengarna ska användas de kommande åren. Majoritetens budget ställs mot fyra olika förslag från oppositionen.

Tak till cykelställ, laddstolpar, en skejtpark i Iggesund ska utredas och multisportarenor för spontanidrott ska byggas i Forsa, Friggesund, Njutånger, Enånger och Näsviken.

Det vill majoriteten, med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, lägga pengar på.

Läs även: Ingen ny idrottshall nästa år

Men de finns också större frågor som det måste läggas krut på, som att sänka sjukfrånvaron och ungdomsarbetslösheten.

– Vi har framåt flera stora investeringar som vi måste tänka igenom och planera, hur de ska finaniseras och i vilket takt det ska ske, säger Mikael Löthstam (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Det handlar till exempel om exploateringen av hamnområdet och nytt äldreboende.

De övriga partierna presenterade även sina budgetförslag på kommunstyrelsens möte. Men debatten sparades till kommunfullmäktige senare i juni.

Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna har gått ihop med en gemensam budget.

– Vår kommun måste minska kostymen, men inte på beskostnad av antalet händer ute i verksamheterna, säger oppositionsrådet Jonas Holm (M).

Läs även: Extra fokus på sjukskrivningar i äldreomsorgen

De vill spara 20 miljoner kronor på fyra år genom att minska adminstration och antalet mellanchefer.

Bland satsningarna finns ett lönetillägg för lärare som tar jobb i byskolorna, en satsning på bryggor och turbåtar i skärgården och på Dellensjöarna och ett företagshotell i Näsviken.

Sverigedemokraterna vill öka grundbemanningen i omsorgen med fem miljoner kronor per år, utöka lektionstiden med en idrottstimma per vecka, anställa tre stycken hälsovägledare, handikappanpassa Malnbaden och köpa in parkeringsautomater.

Även Miljöpartiet vill minska kostanderna för byråkratin och föreslår att byggnadsnämnden tas bort och ärendena flytas över till kommunstyrelsen och miljönämnden.

– Det skulle korta ledtiderna markant, säger oppositionsrådet Andrea Bromhed (MP) och vill se snabbare hantering av etableringsfrågor och dessutom bland annat satsa på en folkhälsostrateg och bygga ihop cykelnätet.

Läs även: Ingen skola stängs 2017

Boende för 55 plus, och en satsning för att alla ska gå ut grundskolan med fullständiga betyg, är två av Centerpartiet viljeinriktningar.

De vill även satsa 17 miljoner kronor årligen de kommande tre åren på att bygga ut bredband i kommunen.

När det gäller en ny idrottshall, har S och V lagt in projekteringepengar 2018 och sedan 25 miljoner kronor. M, L och KD har fått in 32 miljoner kronor 2017 och 2018. MP har 45 miljoner kronor mellan 2018 och 2020.

Men kommunen har ännu inte diskuterat om det ska byggas en egen hall eller hyra av någon annan byggherre.

Diskutera lokala politiska nyheter på Facebook i gruppen Politik i Hudiksvall. Sök upp gruppen eller klicka här !