Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Laddningsstrul snart ett minne blott

Nästa generations mobiltelefoners alla modeller och märken kommer att få en gemensam laddare. Därmed slipper användarna allt laddningsstrul. Under 2010 kommer den nya miljövänliga lösningen nå marknaden.

Idag vimlar det av laddare och sladdar av olika sorter till alla mobiltelefoner. Många av dem kan bara ladda en viss modell. Det gör att nästan varje hem består av en samling olika laddare som har blivit värdelösa med tiden. Gamla laddare står enligt EU-kommissionen för tusentals ton avfall per år. Men nu ser problemet ut att få en lösning.

- Jag är mycket glad att branschen har kunnat enas, för det gör livet mycket lättare för konsumenterna, säger kommissionens vice ordförande Günter Verheugen, som ansvarar för näringspolitiken.

På Expert i Söderhamn välkomnar man den nya laddaren av flera skäl.

- Det är bra ur lagringssynpunkt. Som det är nu tar alla olika sorters laddare till alla telefoner en hel del plats, säger Catarina Skeppstedt och får medhåll från sin kollega Nicklas Fredriksson.

- Javisst, det är även bra för miljön. Ericsson och Nokia brukar ju byta laddare vart tredje år. Det blir många laddare över i onödan, säger han.

De nya laddarna ser också ut att bli billigare på marknaden.

- Ja, det kommer att bli billigare eftersom att de massproduceras, säger Catarina Skeppstedt.