Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läckagen till Florsjön kartlagda

På tisdag kväll redovisade forskaren Caroline Orback varifrån läckaget av fosfor och kväve till Florsjön och östersjön kommer.

Cirka hälften av läckaget av näringsämnen kommer från jordbruket enligt den modell som Caroline Orback arbetat med. Skogsmark och enskilda avlopp är andra källor.

Det tyckte Sven Ulrik Olsson, LRF var att göra det enkelt för sig.

– Det är en mycket trubbig modell. Vi kommer inom jordbruket att ta täten och kolla upp varje gård och varje ha. utifrån det konkreta resultat ska vi vidta åtgärder.

Göm inte att naturen är vår arbetsmiljö, sade han.

Av redovisningen framgick dock att övergödningen till sjöarna måste minska men hur mycket kunde ingen svara på. Däremot restes farhågor om att en fortsatt tillförsel av exempelvis fosfor till Florsjön, 1,6 ton in och ett ton ut kan innebära en kollaps. Det vill säga en punkt när bottensedimentens syreförmåga inte längre kan binda den fosfor som i dag blir kvar på djupbottnarna. Resultatet blir en konstant algblomning.