Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkovalet lockade färre till urnorna

Valdeltagandet minskade igen i kyrkovalet. Skillnaderna i samfälligheternas mandatfördelning är små.

På det nationella planet ökade småpartierna mest när valdeltagande håller sig på nästan samma nivå som vid senaste kyrkovalet.

Det preliminära valresultatet visar att Sverigedemokraterna och Frimodig kyrka nästan fördubblar sina mandat i kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ.

Valdeltagandet minskade till 11,8 procent mot 12,0 förra valet.

Till stiftsfullmäktige i Uppsala Stift fördubblade Sverigedemokraterna sina mandat, till två. Samtidigt tar två nya nomineringsgrupper sig in i stiftsfullmäktige, Vänstern i Svenska Kyrkan och Öppen kyrka - En kyrka för alla.

Till samfälligheterna i Söderhamn är förändringarna annorlunda.

I Söderala samfällighet förlorar Politiskt obundna i Svenska kyrkan tre mandat till Socialdemokraterna. Centerpartiet behåller sina fem mandat.

Valdeltagandet minskade till 11,7 procent.

I Söderhamns kyrkliga samfällighet förlorade För kyrkan i Söderhamns kyrkliga samfällighet ett mandat till Socialdemokraterna.

Valdeltagandet ökade till 9 procent.

I Skogs församling förlorade För kyrka och Församling i Skogs församling ett mandat till Centerpartiet.

Skogs församling står för den största minskningen i valdeltagandet, 2,3 procentenheter till 14,7 procent av de röstberättigade.

Till Norrala kyrkliga samfällighet, som har en samlingslista ökade valdeltagandet till 10,1 procent.