Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkopolitiken öppnar kyrkdörren för Sverigedemokraterna

Om drygt en månad är det kyrkoval och i många församlingar satsar Sverigedemokraterna på att ta plats i kyrkans beslutande församlingar. I valet till Uppsala stift, dit Hälsingland hör, ställer partiet i år upp med 13 kandidater. Det är fler än i de flesta andra stift.

Och med tanke på det låga röstdeltagandet i kyrkovalet på omkring 10 procent behövs det inte särskilt många röster för att ta ett eller flera mandat.

Detta skulle vara fullständigt omöjligt om inte kyrkovalet var organiserat som ett politiskt val med olika partier, där flera av de politiska partierna ställer upp med rena partilistor.

De partier och kyrkopolitiker som starkast slår vakt om Svenska kyrkans partipolitiska valsystem – Socialdemokraterna, Centerpartiet och Moderaterna – öppnar i praktiken kyrkdörren på vid gavel för att släppa in Sverigedemokraterna i kyrkans beslutande församlingar.

Och Sverigedemokraterna utnyttjar förstås denna möjlighet att få makt och inflytande i kyrkans församlingar, men också som en språngbräda till kommun- och riksdagsval.

”Ju bättre det går i kyrkovalet ju bättre är förutsättningarna inför riksdagsvalet nästa år”, skriver partiet på sin hemsida.

Partiet vill som alla andra politiska partier ha makt och inflytande. Både över kyrkans organisation och lära.

Margaretha Sandstedt, SD-toppkandidat i årets kyrkoval i Gävle, kritiserade nyligen kyrkans ställningstagande i migrationsfrågor hårt, när kyrkan kräver att barns asylskäl måste beaktas särskilt så att familjer inte ska splittras.

Det är att bedriva inrikespolitik och samvetslöst manipulera vissa bibelcitat, menar hon.

Att som SD, bedriva främlingsfientlig och nationalistisk politik, betraktar de själva givetvis inte som inrikespolitik.

Om partiet åtminstone stod för den riktigt gammalsvenska asatron, i stället för att engagera sig för en invandrad religion. Grundad av en revolutionär och gränsöverskridande jude i Mellersta Östern och förd till Sverige av missionerande invandrare!

Sverigedemokraternas kampanj i kyrkovalet visar bara hur orimligt det är med det partipolitiska inflytandet över Svenska kyrkan.

Med andra ord är det de nuvarande kyrkopolitikerna som krattar manegen för Sverigedemokraterna.

Inte personligen. De flesta kyrkopolitiker är säkerligen oroade över ett ökat inflytande av Sverigedemokrater i kyrkan.

Men så länge kyrkopolitikerna slår vakt om det nuvarande valssystemet kommer Sverigedemokraterna, och andra grupperingar som kan dyka upp, att rätt enkelt kunna få inflytande i kyrkan.

Det är märkligt att inte minst Socialdemokraterna fortsätter slå vakt om partiets inflytande över kyrkan, eftersom den genuina socialdemokratin betraktade religionen som en privatsak och ville skilja kyrka och stat.

Men i takt med att socialdemokratin blev det statsbärande partiet övergick denna frihetliga syn alltmer till att göra kyrkan till ett statligt salighetverk.

Nu har visserligen banden med staten lösts upp en aning, men partiet vill fortfarande ha kvar makten över kyrkan.

I stället borde kyrkovalet vara personligt, byggt på nomineringar av personer som har förtroende bland kyrkomedlemmarna. Precis som i andra organisationer, kyrkor, politiska partier eller föreningar.

Visst kan och ska politiker engagera sig i Svenska kyrkan, men inte i egenskap av partipolitiker utan i egenskap av församlingsmedlemmar.

Det är hög tid att partipolitikerna tågar ut ur kyrkan!