Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkogården i Hanebo byggs ut

Kyrkogården i Hanebo byggs ut. Arbetena pågår som bäst och om tidsplanen håller är allt klart i november.

- Det innebär att gravplatserna kommer att räcka i omkring 30 år framåt, säger Lars-Åke Holmqvist, fastighets- och kyrkogårdschef i Bollnäs–Ovanåkers kyrkliga samfällighet.

Annons

Den nya delen av kyrkogården anläggs strax bakom församlingshemmet i riktning mot Kyrkbytjärnen. Trots att entreprenadmaskinerna nu tillfälligt tagit över så är känns landskapsbilden lugn och harmonisk.

Det nya området hamnar också i direkt anslutning till minneslunden.

För utformningen står arkitekten Lisa Staffan.

- Det handlar om en utbyggnad för cirka två miljoner kronor. Till det ska också läggas förbättringar på den södra delen av den äldre kyrkogården, säger Lars-Åke Holmqvist.

På den nya delen har 3 000 kubikmeter schaktats bort. I stället har det tillkommit lika mycket ny fyllning, vilket också ska kompletteras med 1 500 kubikmeter matjord.

Innan allt är klart ska 31 uppvuxna träd planteras, liksom 1 876 häckplantor och 1 250 perenna växter och lökar. Träden blir skogslönn, björk och högstammad hagtorn.