Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkan värnar om de svaga

Socialdemokraterna vill värna om de svaga grupperna och vara aktiva i kampen mot rasismen. Ett första steg mot modernisering ska fånga upp fler barn och ungdomar till kyrkan.

Ann Fredriksson är nytt toppnamn på socialdemokraternas lista till kyrkovalet. Partiet har just nu tre mandat i fullmäktige.

– Men vi har ett mycket bra samarbete och jag är övertygad om att vi jobbar mot samma mål, även om man kan ha olika åsikter om hur man ska nå dit och vad man ska prioritera, säger Ann Fredriksson.

Men för attklara nya satsningar krävs en ekonomi i balans, något som inte är helt enkelt.

– Vi får inte tappa medlemmar, det urholkar kyrkans ekonomi. Det räcker att minska en procent så får det stort genomslag på sikt. Jag tycker vi ska satsa på barn- och ungdomsverksamheten, på de som i framtiden ska vara våra förtroendevalda, säger Ann Fredriksson.

Till socialdemokraternas grundläggande åsikter hör omsorgen om de svaga.

– Diakonin jobbar i det tysta, där samhället inte förmår att hjälpa och där har kyrkan en viktig uppgift. Kyrkan ska också vara aktiv i kampen mot rasism, antisemitism och islamofobi. Vi har många invandrare och kyrkan ska vara en mötesplats för människor med skiftande religiös bakgrund.

– Järvsö har gjort en hel del för att modernisera gudstjänstlivet. Det är viktigt att få in ungdomar och visa att det inte är så farligt och så tillknäppt. Det finns så mycket mer att prata om än bara religion, säger Ann Fredriksson.