Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkan straffade pappa vid begravningen

Man kan tycka att det vore självklart att Svenska kyrkan skulle stå för sina löften om begravning för sina medlemmar, men så blev inte fallet.

Jag har en stilla undran om Svenska kyrkans beteende vid dödsfall. Förra veckan begravde jag min far. Kyrkan var en stor del av hans liv. Han var medlem i kyrkan i hela sitt 71-åriga liv. Under ett tiotal år var han även politiskt aktiv i både kyrkofullmäktige och kyrkorådet i en församling i Västerbotten.

Man kan tycka att det vore självklart att Svenska kyrkan skulle stå för sina löften om begravning för sina medlemmar, men så blev inte fallet. Jag är inte medlem i Svenska kyrkan, utan i en frikyrkoförsamling. För mig var det naturligt att välja en pastor jag kände mig trygg med i denna speciella situation, och jag vet att min far inte skulle ha misstyckt.

Aldrig kunde jag drömma om Svenska kyrkans reaktion. De har mage att kräva 500 kronor för att stå för en organist vid begravningsakten. Med tanke på alla pengar min far betalt till kyrkan under hela sitt liv och all frivillig tid han lagt ner under åren, känns det oerhört snålt.

Bara för att jag valde fel person i deras ögon så ska min far straffas. I vilken förordning står det att medlemmar ska straffas för anhörigas val? Kyrkan kanske ska lära sig att skilja mellan person och person. Är dessa 500 kronor värda all negativ reklam? Självklart får kyrkan sina pengar, det är principen det gäller.

Jag vill göra folk uppmärksamma på kyrkans beteende i detta fall. Att man är medlem innebär inga garantier på att man får den begravning man tänkt. Många släktingar och bekanta väljer att gå ur kyrkan i och med detta. De känner sig svikna och kränkta, så även jag.

Använd dessa 500 kronor väl, de kostar er mycket mer.

Besviken dotter

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel