Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrka kan bli byggnadsminne

Än så länge är det Riksantikvarieämbetet som har ansvaret för de medeltida kyrkorna i Trönö och Enånger och Gillestugan i Forsa. Blir det ägarbyte måste byggnaderna säkras och klassas som byggnadsminnen.

Annons

All den stund som Raä (Riksantikvarieämbetet) äger och förvaltar byggnaderna behöver de inte klassas som någonting alls. De är skyddade ändå.

Men Raä ska enligt ett förslag minska sitt ägande från 154 objekt till 96.

Bland dessa objekt finns medeltidskyrkorna i Trönö och Enånger, och Gillestugan i Forsa.

För att vara på den säkra sidan vill Raä att regeringen klassar dessa byggnader som byggnadsminnen innan de byter ägare.

– Det är den vägen vi som statlig myndighet och fastighetsägare måste gå, säger Marcus Dahlberg, Raä.

Annars är det länsstyrelsen som bedömer om kulturhus ska klassas som byggnadsminne eller inte.

Några beslut om försäljning av de tre objekten har inte tagits än.

– Det man framför allt har tänkt sig är att Svenska kyrkan i första hand tar över ägandet och förvaltningen av medeltidskyrkorna i Trönö och Enånger samt Gillestugan i Forsa, säger han.

Eller så går objekten till Statens Fastighetsverk.

– Det är det mest logiska, säger Marcus Dahlberg.

Att dessa byggnader skulle kunna köpas av privatpersoner tror han är helt uteslutet. Där får han medhåll av Per-Magnus Nilsson, Raä.

– Man kan tolka utredningen som att det skulle vara möjligt att sälja kyrkorna på den privata marknaden, men i mina ögon är det omöjligt, säger han.

Objekt som Ale stenar kan man däremot släppa, eftersom hela området redan är klassat som kulturhistorisk värdefullt, och det är inte så mycket att ta hand om. Stenarna står där de står och en samhällighet sköter marken. Kyrkor måste däremot underhållas.