Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kycklingfilé i retur efter glaslarm

Monica Grudén hade tänkt bjuda familjen på kycklingfilé, men frysfacket var tomt. ICA Kvantum har fått returnera cirka 500 kilo kyckling efter glaslarm från Kronfågel.

Monica Grudén gick två varv runt frysgondolen med kyckling hos ICA Kvantum, på torsdagen, innan det klarnade:

- Vad sjuttsiken, tänkte jag. Det var ju tomt i facket. Jag hade hört om glaset men hade inte koll på att det var Kronfågel, sa Monica.

I facken där det skulle ha legat kycklingbröstfilé fanns istället en skylt som talade om att kycklingen returnerats till Kronfågel.

- Vi äter kyckling jätteofta. Det är sånt som barnen tycker om, det går alltid hem, sa Monica som nu får hitta på något annat till middag.

I fredags kom ett första larm till handlarna om att man hittat glasbitar i enkilosförpackningen med djupfryst kycklingbröstfilé och 700-gramsförpackningen av den djupfrysta lårfilén.

- Vi fick första larmet i fredags. Sedan kom det fler. Vi har ett internt larmsystem som gör att det inte går att sälja en vara som larmats, säger Andreas Pettersson, ansvarig för djupfryst hos ICA kvantum.

Det blev snabbt tvärstopp, alltså, ändå hann en glasförorenad förpackning säljas:

- Det var en person som kom tillbaka för att han hittat glas i kycklingen, säger Andreas.

Det var extrapris på kycklingfilén, vilket gjorde att det hann säljas en del innan larmet kom.

- Men kunder som köpt är välkomna att lämna tillbaka varan och få pengarna tillbaka, säger Andreas som beräknar att han kommer att returnera cirka ett halvt ton till Kronfågel.

Det larmade partiet har 2009-12-07 som bäst före datum.

• Vad betyder det här för ICA Kvantum ekonomiskt?

- Inte särskilt mycket. Det blir Kronfågel som får ta smällen, säger Andreas.

Om 1-2 veckor räknar han med att kycklingkommersen ska vara igång som vanligt igen.

Med de partier som återkallats sedan i fredags, beräknar Kronfågel att man återkallat 500 ton kyckling, enligt uppgift till TT.