Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnorna måste också integreras

”Språket är nyckeln till framtiden.” Det säger Elaf Adnan, en av eleverna som deltagit i Svenska för invandrare, SFI, och som figurerar i Dagens Nyheters granskning. (16/5)

All väsentlig forskning om integration visar att språket är en förutsättning för en lyckad etablering i samhället och på arbetsmarknaden.

Utbildningsinsatser i ett tidigt skede är med andra ord avgörande.

Dagens Nyheters granskning av SFI-undervisningen visar att det i genomsnitt tar 1,4 år för män respektive 2,5 år för kvinnor att genomgå utbildningen.

Det är en anmärkningsvärd skillnad, som hänger vidare med in i sysselsättningsstatistiken. Utrikes födda kvinnor har betydligt lägre sysselsättningsgrad än män. Allra svårast att få fotfäste har kvinnor som invandrat som flyktingar eller kommit som anhöriginvandrare.

Många nyanlända kvinnor, precis som mammor i allmänhet, tar ett större ansvar för familjen. Nyanlända har rätt till 480 dagar föräldraledighet även om barnet är fött innan ankomsten till Sverige, något som framförallt kvinnor tar ut.

De som inte hunnit jobba i Sverige, vilket är de flesta, hamnar på den lägsta ersättningsnivån, som ger dåliga ekonomiska förutsättningar för egen försörjning.

Systemet förstärker även segregeringen av kvinnor eftersom man inte får läsa SFI under föräldraledigheten. En hemmatillvaro leder till sämre språkkunskaper och sedan svårigheter att ta sig in på arbetsmarknaden.

Forskningen om migration visar återkommande på vikten av nätverk för att kunna etablera sig i det nya landet.

Därför kan inte kvinnor sitta hemma och vara ekonomiskt och socialt beroende av sina män, utan måste komma i kontakt med samhället i övrigt. Det gör man i skolan, på jobbet och i föreningslivet.

Även om kvinnor är svårare att integrera behövs inga särlösningar. Ett mer individuellt utbildnings- och mottagarsystem, både vad gäller utformning och innehåll skulle ge många en bättre chans att delta på arbetsmarknaden. Vi måste sluta se nyanlända kvinnor som ett bihang till sina eventuella män.