Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnor som slår män

Diskussionen har trampat ner i ett könsstereotypt träsk där män uppfattas som dominanta, och inte tänkbara offer.

"Och de e jätte jätte jobbigt när man tar kontakt me nån och så sen får man höra att JAG är den som är våldsam och kontrollerande och styra över henne. Att hon.. de e ju de HON e och dom köper de av henne. För att dom har så, den e så inpräntad, den här bilden av att mannen e förövare och är så kontrollerande och dominerande.. den e så inpräntad där så de har svårt att se nånting annat, att de faktiskt kan vara tvärtom. De e skitjobbigt när man har blivit utsatt för så mycke som ja blivit utsatt för och så ska man berätta de för nån och så blir man inte trodd, man blir misstrodd. Utan man tror de e JAG som är förövare. (Joel, 29 år)"

Socialnämnden i Ovanåker har antagit en ny handlingsplan mot våld i nära relationer. Våld mellan människor i nära relationer är ett allvarligt problem som måste tas seriöst. Tyvärr, liksom i många andra liknande handlingsplaner, berörs bara kvinnors våld mot män som hastigast.

Det följer ett mönster. Män som blir misshandlade av sina kvinnliga partners är det oftast tyst om. Av allt rapporterat relationsvåld i Sverige är en femtedel utsatta män, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet (BRÅ). Mellan åren 1995 och 2001 dömdes 24 kvinnor i Sverige för dödligt våld mot partner. Hur stort är inte mörkertalet?

Linda Dackemo skrev i höstas en uppsats vid Luleå Tekniska Universitet om kvinnors våld mot män. Hon har intervjuat tolv män som utstått psykiskt, fysiskt och i vissa fall även sexuellt våld. Bland annat Joel som citeras ovan. Vid kontakt med myndigheter har männen blivit förlöjligade, nonchalerade och inte tagna på allvar. Flera har blivit utskrattade av polisen när de försökt göra en anmälan. Och socialtjänsten misstror dem. Hennes informanters erfarenheter stämmer överens med många andras vittnesmål. Mer än fyra femtedelar av männen i en undersökning av BRÅ svarade nekande på om de hade blivit erbjudna någon hjälp av rättsväsendet eller andra myndigheter.

För en man, en riktig karl, kan ju inte bli slagen av ett fruntimmer.

I en kamp för jämställdhet, där våld mot kvinnor anses vara en av de viktigaste frågorna, har mansmisshandeln blivit en blind fläck. Diskussionen har trampat ner i ett könsstereotypt träsk där män uppfattas som dominanta, och inte tänkbara offer.

Och de är ju i regel fysiskt starkare än kvinnor. Förmodligen är det också därför som det är långt vanligaste att en misshandlande kvinna använder ett tillhygge i sin misshandel av sin partner. Tre av fyra kvinnor som utövar våld använder sig av något att slå med.

"De är inte konstigt att de är ett stort mörkertal när de gäller just män som blir utsatta. För killar ser, ja dom gör ju ingenting så ingen idé anmäla. (Robert, 47 år)"

Det är inte värdigt ett rättssamhälle.