Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnor på väg till klosterlivet

Claragruppen bakar för gemenskap.

Annons

Det rasslar och skramlar av vispar och bunkar då äggen knäcks och sockret rörs i, och det är mycket prat och skratt mellan skåp och spis, när Claragruppen bakar i köket på Högliden. Det är en mer eller mindre improviserad mötesplats, som har en röd tråd men ändrar form från vecka till vecka.

Gruppen har funnits sedan september, och kvinnorna kommer och går allt eftersom de har lust och möjlighet. Samlande krafter är Monika Andersen, diakon i Svenska kyrkan, och Marie Fridman Andersson som arbetar med diakoni inom Höglidenkyrkan i Hudiksvall.

Claragruppen har växt fram ur behovet av mötesplatser för kvinnor som av en eller annan anledning, tillfälligt eller mera långvarigt, står vid sidan om det vardagliga sociala livet. Det kan till exempel handla om perioder av arbetslöshet eller långtidssjukskrivning, då Claragruppen erbjuder gemenskap och aktiviteter.

– När vi bildade gruppen i september beslutade vi att vi inte skulle ha ett bestämt ställe att vara på. Det kan vara på Högliden, eller i en skogsglänta där vi kan plocka lingon. Vi kan gå runt Lillfjärden, eller på loppis. Loppisar har ofta jättegott fika – vi har fikat oss igenom varenda loppis – och det är billigt, säger Monika Andersen.

Konserter och bio är andra aktiviteter som hittills har stått på programmet, som hankar sig fram på en snäv budget. Några kronor har man fått in på fikaförsäljning, och församlingarna har bidragit. Bakdagen på onsdag, inför lördagens loppis i baptistkyrkan, ska förhoppningsvis också ge ett litet tillskott i kassan.

– Vi bestämde också redan från början att gruppen skulle ha ett kvinnonamn, och det blev Clara. Och så fick vi idén att vi skulle åka till Klara kyrka i Stockholm, som har ett strålande diakoniarbete. Vi tänkte att vi skulle kunna få med oss lite idéer därifrån, och till den resan har vi fått ett välkommet bidrag från Sparbanksstiftelsen, förklarar Monika Andersen.

Resan väntar i maj, och på hemvägen ska de tjejer som följer med på resan övernatta hos Mariadöttrarna, en protestantisk kommunitet i Vallby, och ta del av klosterlivet.

Claragruppens kristna förtecken innebär inte att de kvinnor som vill vara med i sällskapet måste vara troende, förklarar Monika Andersen, men om man å andra sidan känner sig provocerad av det kristna inslaget kanske Claragruppen inte är rätt ställe att vända sig till, säger hon.

– Men det är en tillåtande miljö. Det är tuffa tider, och det är många arbetslösa och utförsäkrade i Hudiksvall. Det behövs mötesplatser där man kan bryta isolering, där vuxna människor kan få träffas utan att det kostar pengar.