Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnor på ett silverfat

I april förra året startade Helena Torstensson genom Movexum ett nätverk för att hjälpa affärskvinnor att komma in i styrelser och nämnder.

Nu är projektet på väg att avslutas och kvinnorna har haft stor nytta av varandra.

Helena Torstensson är långt ifrån någon dununge inom näringslivet. Hon har varit vd för Processprodukter och sitter som styrelseledamot i en rad olika bolag. Det är också därför hon vågar sticka ut hakan och säga att det är på tok för få kvinnor som sitter i styrelser och nämnder. Kvotering, säger hon ja till.

– Genustänket går alldeles för sakta. Trots att det finns många kompetenta kvinnor väljer män fortfarande män. Och vi lever faktiskt under 2000-talet.

När vi träffar henne i Faxepark har hon tagit med sig Malin Åhman och Ulrika Fallgren. De är båda företagare i Söderhamn och ingår i pilotprojektet som ska leda just till att fler kvinnor tar plats i styrelser och nämnder.

Men genom nätverket har de även kunnat stötta och hjälpa varandra i utvecklingen av de egna företagen.

– Totalt deltar tolv kvinnor i Hälsingland, är de inte egna företagare så har de högt uppsatta positioner. För alla är målet att företagen saka växa, säger Helena Torstensson.

Hon berättar att allting startade med en kick off i Orbaden förra året och att de sedan dess träffats en gång i månaden. Ibland har de bjudit in olika föreläsare, andra gånger diskuterat hur ett företag kan lösa olika problem.

– Redan från början fick deltagarna fundera ut en utmaning, eller vad de ville titta närmare på inom det egna företaget. Därför har det varit viktigt att skapa tillit i gruppen och veta att det som sägs där inte sprids vidare, säger Helena Torstensson.

Malin Åhman som äger och driver Värderingsinstitutet södra Norrland, berättar att hennes frågeställning när hon gick in i gruppen var om hon skulle våga anställa eller ej.

För Ulrika Fallgren som tillsammans med maken Tony driver den mekaniska verkstaden JTB-stålslipning handlade det om att hitta fler kunder.

Två frågor som inte bara berör dem själva, utan som alla företag nån gång snavar över.

– Jag har haft jättestor nytta av att kunna diskutera de här frågorna i nätverket. I dag har jag köpt på mig ett till värderingsinstitut och ska öppna ett kontor i Sundsvall. Nu har jag också anställt tre personer och är på väg att bilda en styrelse, säger Malin Åhman.

Och det var alltså det här som var målsättningen – att förstå vikten av att ha en styrelse och att kunna gå in som styrelseledamot i andra bolag.

– Det är inte bara skönt, utan viktigt att ha en styrelse bakom sig som är med och sätter upp målen för verksamheten och tjejerna i nätverket kan jag verkligen servera på silverfat. De kan otroligt mycket och har massor att ge i en bolagsstyrelse, säger Helena Torstensson.

Ullrika Fallgren håller med henne om att kvinnorna måste få ta plats, däremot vet hon inte om kvotering är det bästa sättet.

– Vi vet ju att kompetensen finns och på något sätt måste vi visa att vi har den. Jag sitter med i vår egen bolagsstyrelse, där har vi även valt att ta in kompetens utifrån. Det är nyttigt att höra hur andra tänker. Just därför tror jag att vi kvinnor har mycket att dela med oss av till andra, dessutom blir det alltid bättre med både kvinnor och män i styrelser och företagsledningar, säger hon.

Den 29 och 30 april avslutas projektet i Orbaden. Men i dag är kvinnorna så sammansvetsade att de redan bestämt att de ska fortsätta träffas och ta hjälp och råd av varandra.

– Det kommer inte att bli lika ofta som nu, men den här gruppen släpper man inte i första taget, säger Malin Åhman.