Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnor och trolldom på galleri

Föreningen LRC Lovisa bjöd in till Disa-dagen på 316 kubik med föreläsningar och diskussioner.

Disa-Dagen arrangeras av Lokalt Resurscentrum för kvinnor i Hudiksvall-Nordanstig. Lena Husén är verksamhetsansvarig i föreningen.

– Disa är ett fornhistoriskt andeväsen. Innan kristendomen kom till Sverige firade man disablot. Sedan levde namnet kvar för en marknadsdag där det även hölls rådslag. I dag finns det cirka 1800 personer som heter Disa, som är en omskrivning av Hjördis. På måndag och tisdag hålls marknadsdagar på Vaksala torg i Uppsala i samma tradition, säger Lena Husén.

För att fira det gamla andeväsendet var ett av dagens tema kvinnor och trolldom. Konstnären Margareta Danhard berättade om häxprocesserna i Järvsö på 1600-talet, och hur hon tolkar detta och liknande teman i sin konst.

Den 11 till 18 februari 1673 åtalades 34 kvinnor och 7 män för trolldom. Fyra av männen var pojkar. Margareta Danhard har tittat på kvinnornas sociala status och hur detta är kopplat till vilka som åtalades och vilka straff de fick.

– Ogifta kvinnor och änkor var mer utsatta än gifta kvinnor, säger Margareta Danhard.

Förutom anklagelserna om trolldom och de straff som utmättes berättade Margareta Danhard om kvinnors utsatthet på 1600-talet.

– Kvinnor var begränsade. Bland annat fans det seder som sa att till exempel fick en kvinna inte gå ut utan mössa, säger Margareta Danhard,

Margareta Danhard visaade bilder på konstverk där hon inspirerats av historier om kvinnor. Bland annat två huvuden med mössor och hår av lin.

Som avslutnjing på Disadagen berättade Eva Modin om den mexikanska kvinnan Abuela Margarita och hennes visdomar från Majakulturen.