Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnor nekar till bidragsfusk

Praoverksamhet och bidragsbrott, ansåg åklagaren. En riktig anställning, hävdade kvinnorna.

Under 2007 anställdes en kvinna på heltid av sin svärmor i familjeföretaget. Några veckor senare blev hon sjukskriven.

Åklagaren hävdar att kvinnan aldrig var anställd, utan att allt var uppgjort för att dra nytta av det genom ersättning från försäkringskassan.

– Det är ett enkelt sätt att skaffa sig en försörjning på samhällets bekostnad. Det är inte acceptabelt, sade överåklagare Krister Waern under onsdagens rättegång i Hudiksvalls tingsrätt.

Kvinnan i 30-årsåldern är åtalad för bidragsbrott medan hennes svärmor är åtalad för medhjälp till bidragsbrott och osant intygande. Enligt åklagaren har kvinnan felaktigt fått drygt 59 000 kronor i sjukpenning. Det fanns också risk för att hon felaktigt skulle ha fått nära 180 000 kronor i sjukpenning och föräldrapenning.

Åklagaren vill att båda döms till villkorlig dom och böter. Försvarsadvokaten anser att de ska frias eftersom kvinnan visst varit anställd. Tingsrätten meddelar sin dom den 13 maj.