Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnor dör – påven passiv!

En del talar om att situationen för kvinnor i världen år 2009 är helt okej. Vissa påstår till och med att jämställdhet redan är uppnått, därför kan vi också sluta bry oss. De som resonerar så kan inte ha mer fel. Visst är det sant att världen ser annorlunda ut än vad den gjorde igår och kvinnors situation har förbättrats. Men vi kan inte blunda för de bakslag som feminismen möts av.

Vi lever på 2000 talet och allas rätt till sin egen kropp borde inte vara en politisk fråga utan ett faktum. Så är det inte. Vi kunde för inte så länge sedan läsa om en brasiliansk flicka som våldtagits och därefter nekats rätten till abort. Allt för att katolska kyrkan vägrar se verkligheten. Den kampanj som katolska kyrkan länge bedrivit mot preventivmedel och aborter påverkar i synnerhet kvinnor. Katolska kyrkan tar sig friheten att inskränka på kvinnans rätt till sin egen kropp. De borde verkligen inte vara så klåfingriga.

Den enorma propaganda som bedrivits har resulterat i att kvinnor i katolska länder fått en sämre tillvaro. Ett av de länderna är Nicaragua. Befolkningen är en av de fattigaste i världen och jämställdhetsarbetet har haft en mycket trög utveckling. Kvinnors tillvaro har varit mycket kritisk och kyrkans moral har under lång tid påverkat sexualpolitiken. Nicaragua har länge också haft en av de mest restriktiva abortlagstiftningarna i världen – kvinnan får endast göra abort om hennes liv är i fara. 2006 tog den kvinnliga frigörelsen ett steg tillbaka när regeringen införde ett totalförbud mot aborter i landet. Då klappade påven händerna och uppmuntrar reformen samtidigt som 90 kvinnor dött under de tre år lagen gällt. Många av dessa 90 kvinnor hade kunnat klara sig genom tillgång till preventivmedel och fria, lagliga och säkra aborter.

Att rädda liv och vara med i jämställdhetsarbetet tycks inte vara av intresse för katolska kyrkan. Istället vägrar de tumma på sina gammeldags principer och förstärker det patriarkaliska samhället. Det är inte rätt väg att gå, som liberaler vill vi se en värld där alla är lika mycket värda. Där alla här rättigheter och kan bestämma över sig själva. När katolska kyrkan bedriver masskampanj världen över, jublar över abortförbud och står för en politik som dödar kvinnor måste vi sätta ner fötterna.

Vi ger rött kort till Vatikanen!

 

Matilda Sundquist Boox (FP)

Folkpartiet och Liberala Kvinnor Gävleborg

Birgitta Ohlsson (FP)

Riksdagsledamot och ordförande för Liberala Kvinnor