Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinna vill förstöra journaler

En kvinna från Ljusdal vill att hennes journalföringar från vårdinrättningar förstörs. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har motsatt sig kvinnans ansökan vilket lett till att ärendet överklagats till kammarrätten.

Anledningen till detta är att kvinnan anser att hela hennes journalföring, hos tre olika vårdinrättningar, bör förstöras då dessa är felaktiga.

Då journaler bara kan förstöras då det inte är uppenbart att uppgifterna i dessa inte behövs för patientens fortsatta vård, och att det ur allmän synpunkt uppenbarligen inte finns skäl att bevara journalen, motsätter sig Socialstyrelsen kvinnans yrkande om att förstöra dessa.

Att förstöra journalerna innebär även att den vårdinrättning som beslutet berör är tvungen att återkalla alla kopior som kan ha skickats ut till andra vårdinrättningar och myndigheter.

Efter det att Socialstyrelsen avslagit kvinnans ansökan har nu förvaltningsrätten i Stockholm tagit upp ärendet och lämnat en dom.

Av den aktuella patientjournalen framgår det bland annat att ett flertal medicinska underlag har skickats från vårdinrättningen till försäkringskassan. Detta gör att även de motsätter de sig kvinnans yrkande då underlagen legat till grund för deras beslut.

I ett yttrande i den första bilagan till Socialstyrelsen har en vårdenhetschef yttrat sig genom att påtala att patienten haft en omfattande och komplicerad sjukdomshistoria, vilket gör att journalerna kan vara användbara i framtiden.

I beslutet behandlas två bilagor som grund till Socialstyrelsens beslut.

Vid förvaltningsrätten i Stockholm beslutades att uppgifterna i den första bilagan bör finnas kvar då informationen i denna del kav vara till nytta för framtida sjukvårdsbehandling.

Den andra bilagan anses däremot, i enighet med kvinnans önskemål, kunna förstöras då bland annat en distriktsläkare och medicinsk rådgivare uppgett att han inte ser några problem med att journalerna förstörs.

IVO har nu överklagat beslutet till kammarrätten i hopp om att dessa beslutar att även den andra bilagan inte ska förstöras.