Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinna tog för mycket sömnmedel – körde över refug och ner i diket

Föraren tog ett narkotikaklassat läkemedel innan körningen. Nu döms hon för grovt rattfylleri.

Den 19 mars körde en bil över en refug på riksväg 84 i Hudiksvall, och for av vägen vid avfarten mot Sundsvall.

När polisen kom uppträdde kvinnan förvirrat och uppgav att hon hade tagit sömntabletter på förmiddagen innan färden.

Nu döms kvinnan, som är från Hudiksvalls kommun, för grovt rattfylleri. Hudiksvalls tingsrätt dömer henne till villkorlig dom och 140 dagsböter på totalt 14 000 kronor. Hon ska också betala 800 kronor i avgift till brottsofferfonden.

Se polisens film från en annan körning: Mamman gasar iväg i 200 km/h med sina barn i bilen

Under rättegången nekade kvinnan till brott. Hon sa att hon inte hade varit medveten om att hon överdoserat eller tagit läkemedlet vid fel tidpunkt. Hon uppgav också att hon inte visste att sömnmedlet var narkotikaklassat.

Ett vittne som kört efter bilen sa att fordonet pendlat mellan höger och vänster sida av vägbanan innan olyckan, så att han inte kunde köra om.

Rättsmedicinalverket har gjort en bedömning av koncentrationen av substansen i kvinnans blod efter körningen. Verkets slutsats är att kvinnan måste ha tagit en större dos än ordinerat i nära anslutning till körningen.

I bipacksedeln till sömnmedlet står att det rekommenderas en period om minst åtta timmarefter intag av läkemedlet, innan man utför en aktivitet som krävervakenhet eller uppmärksamhet.

Tingsrätten godtar kvinnans förklaring att hon inte kände till att läkemedlet innehöll narkotika. Däremot skriver rätten i domen att hon tagit en dos som översteg läkarens ordination och vid en tidpunkt som inte var i enlighet med ordinationen.

Med tanke på att det handlar om sömnmedel, måste kvinnan ha varit medveten om att det skulle kunna påverka hennes förmåga att köra bil, anser domstolen. Tingsrätten anser att körningen innebar en påtaglig fara för trafiksäkerheten, och dömer därför kvinnan för grovt rattfylleri.

Domen kan överklagas till hovrätten inom tre veckor.

Premiummaterial:

Vansinneskörningarna i Hälsingland – här är hela listan

För fort? Jag? Här är de vanligaste bortförklaringarna som polisen får höra