Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinna får inte tillbaka katter och hund

Länsstyrelsen omhändertog fem djur hos en kvinna med djurförbud.

Beslutet överklagades, och nu har förvaltningsrätten avgjort ärendet.

I slutet av augusti i år gjorde länsstyrelsen en kontroll hos en kvinna i Söderhamns kommun som 1998 fick djurförbud. Då bodde hon i Västernorrlands län och länsstyrelsen där hittade tre vanvårdade katter som i två veckor varit instängda i ett hus som kvinnan hyrde.

Vid kontrollen i augusti upptäcktes att det fanns fyra katter och en hund hos kvinnan. Eftersom djurförbudet som utfärdades gällde tillsvidare bröt kvinnan mot detta i och med att hon hade djur. De omhändertogs därför omedelbart av länsstyrelsen.

Kvinnan bor i Söderhamn ihop med en man. De överklagade tillsammans länsstyrelsens beslut, och nu har förvaltningsrätten i Falun kommit med en dom.

Förvaltningsrätten ser ingen anledning att ändra länsstyrelsens beslut. I domen står att eftersom kvinnan inte följde det utfärdade djurförbudet finns förutsättningar att omhänderta djuren enligt djurskyddslagen.

Djuren kommer alltså inte att ges tillbaka till kvinnan trots att hon och hennes sambo garanterar att ge dem kärleksfull och god omsorg.