Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinna döms för bidragsbrott – lurade till sig pengar från a-kassa

Vid 18 tillfällen skickade kvinnan in kassakort till a-kassan med uppgifter om att hon var arbetslös, trots att hon arbetade. Nu döms hon för bidragsbrott.

Kvinnan är i 35-årsåldern och från Bollnäs kommun. Vid 18 tillfällen, mellan september 2011 och september 2013, skickade hon in oriktiga uppgifter till Kommunals a-kassa.

I Hudiksvalls tingsrätt uppgav kvinnan att hon handlat på det sätt som åklagaren påstod, men att hon saknade uppsåt för att begå brott. Som förklaring angav hon att hon inte hade koll på hur och när hon arbetat.

Tingsrätten tror inte på den förklaringen. Flera av kassakorten har fyllts i någon dag efter att redovisningsperioden tagit slut och då borde kvinnan rimligtvis ha vetat om hon arbetat några dagar tidigare, bedömer rätten. Kvinnan har vid tillfällena även uppgett att hon var helt arbetslös. Tingsrätten finner därmed att det är uppenbart att hon försökt få förmåner som hon inte har rätt till.

Kvinnan döms till 80 dagsböter a 130 kronor samt till villkorlig dom.