Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinna anhållen för brott i bärskogen

De två personer som i fredags häktades för människohandel förra sommaren misstänks ha haft en medhjälpare. En 35-årig kvinna har gripits i Flästa och på torsdag hålls häktningsförhandling.

Polisen och internationella åklagarkammaren har under hösten jobbat med flera fall av misstänkt människohandel i södra Hälsingland med bärplockare från Bulgarien.

Den nu anhållna kvinnan är misstänkt för medhjälp till människohandel tillsammans med de två som är häktade. Brottet ska ha skett i Söderhamns kommun sommaren 2010. Det utreddes då också av polis, men brottsoffren hann åka hem innan ärendet kom till internationella åklagarkammaren. Nu har alltså fallet tagits upp igen.

De två fallen med människohandel är likartade. Det handlar om att människor har lurats från Bulgarien till Sverige för att jobba med att plocka bär, men blivit fråntagna sina identitetshandlingar, misshandlats och inte fått betalt.

Kvinnan har begärts häktad och förhandlingen hålls i dag. Internationella åklagarkammaren håller i förundersökningen och de är försiktiga med att berätta om fallet.

- Jag kommer att begära stängda dörrar i morgon, säger åklagare Christina Voigt.

De andra två misstänkta är häktade till och med tredje november.

- Jag kommer att begära samma tid på den här damen.

Men det är en stor polisutredning, med flera offer och det är enligt åklagaren inte säkert att de är redo att väcka åtal då. Det kan alltså bli tal om omhäktning i november.

Även socialtjänsten i Bollnäs engagerades i gripandet av kvinnan i Flästa, då hon har tre barn som nu måste tas om hand.