Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvicksilver minskar risken för förorening

Mängden kvicksilver i en dos vaccin, 2,5 microgram, ligger betydligt under vad man normalt får i sig via födan under en vecka, och långt under den nivå som anses säker för alla individer.

Svar till Mary O (17/9).

I många sammanhang framförs frågan om kvicksilvret i det nya influensavaccinet Pandemrix.

Så här svarar Läkemedelsverket:

"I Pandemrix ingår konserveringsmedlet tiomersal, en kvicksilverförening, som tillsätts för att minska risken för att vaccinet förorenas av microoganismer. Tiomersal har ingått i vacciner sedan 1950-talet, och flera miljarder doser har givits under åren. Mängden kvicksilver i en dos vaccin, 2,5 microgram, ligger betydligt under vad man normalt får i sig via födan under en vecka, och långt under den nivå som anses säker för alla individer."

Det är en strävan hos alla vaccin-producenter och vaccinatörer att det man aktivt tillför individer är så säkert som möjligt, ur alla aspekter.

Till detta har man denna gång fått väga nödvändigheten av att så snabbt som möjligt erbjuda alla en vaccination under så kort tid som möjligt, för att alla ska få ett så bra eget skydd som möjligt. Men också för att på det sättet hålla mängden aktiva viruspartiklar på så låg nivå som möjligt, eftersom det i varje smittad individ bildas en stor mängd nya viruspartiklar! De som av olika anledningar inte kan skydda sig själva genom egen vaccination får då större chans att klara sig undan insjuknande om det totalt finns färre smittsamma viruspartiklar i samhället.

Resonemanget om att myndigheter skulle dra i gång mycket kostsamma insatser för att oansvarigt, eller medvetet (!), åstadkomma sjukdom och elände hos sina medborgare, med allt vad det skulle innebära av oöverskådliga kostnader, förstår jag bara inte.

Inför nya "vetenskapliga rön" ska man förstås alltid ställa frågor.

Forskare runtom i världen har också tagit dessa på stort allvar och olika studier, och framför allt uppföljningar under lång tid för utvärdering av gjorda insatser, sker hela tiden.

Det är efter sammanställningar och utvärderingar av forskning på nationell, europeisk och internationell nivå, och viktande av förväntade positiva effekter mot kostnader och risker, som myndigheterna i Sverige tagit beslutet om att erbjuda alla invånare denna vaccination.

Landstinget skickar denna vecka ut en informationsbroschyr till alla hushåll i vårt län. I denna får man svar på många frågor och också hänvisning dit man kan vända sig med ytterligare frågor.

Vi inom skolhälsovården hjälper också gärna till med att få frågor besvarade som rör skolbarn från förskoleklassen och uppåt. Frågor som rör barn som har kontakt med barnkliniker besvaras bäst av mottagningarna där.

Marianne Sköld

skolläkare i Ljusdals kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel