Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvartett från Hassela får sex minuter med kungen på fredagen

Med början klockan 11.36, får en fyrmannadelegation från Hassela audiens hos kungen på fredagen den 29 april. Totalt har de sex minuter på sig att överlämna sina födelsedagsgåvor.

– Han har redan fått en centimeter av det riktiga korset, nu får han hela korset, säger Karl Åkerblom, kyrkoherde emeritus och mannen som förverkligade sin vision om ett kors i Hassela. Korset restes den 1 juli 2011 .

Läs även om invigningen av korset .

Karl Åkerblom är numera hedersordförande i föreningen S:t Staffans kapell, och far till huvudstaden tillsammans med nuvarande ordförande Thomas Larsson, sekreterare Jimmy Nilsson samt Susanne Isaksson. Hon är hustru till framlidne arkitekten Johnny Isaksson som ritade det 30 meter höga korset och själva Staffanskapellet.

Läs mer om invigningen av S:t Staffans kapell på Älvåsen .

Kvartetten har, liksom många andra föreningar, organisationer med mera, fått möjlighet att på fredagsförmiddagen träffa vår 70-årsfirande monark personligen.

– Detta är en tacksamhetsyttring från Hassela. Vi uppskattar vad kungahuset gör, och jag vet att de kristna traditionerna finns där, säger Karl Åkerblom, som har med ytterligare en gåva, från projektgruppen för Jonas Rolin-projektet: en vackert inbjuden bok om den legendariske Hasselaprästen.

Läs mer om Jonas Rolin och Hasselabornas arbete med att dokumentera hans liv , och om boksläppet i Hassela hembygdsgård .

– På baksidan av boken har jag skrivit tre saker till kungen: Sverige är och förblir ett kristet land, väckelsens tid är icke förbi, och så har jag citerat Psaltaren 127:1.

Hasselagruppen kommer även att överlämna en inbjudan till kungen att besöka Hassela.

– Han har varit där tidigare, minst tre gånger, säger Karl Åkerblom, som ser gåvan som en manifestation, och han hoppas den ska väcka tankar kring vad korset står för.

– Och givetvis vill vi bidra till att sätta Hassela och Nordanstig på kartan.