Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvarnägare söker vattendom för att lösa tvist

Ägaren till kvarnen i Vålsjö, Järvsö, vill att miljödomstolen lagligförklarar kvarnen och minikraftverket och söker tillstånd att bedriva vattenverksamhet där. För fyra år sedan stoppade miljööverdomstolen driften av minikraftverket.

Annons

Ägaren till kvarnen och minikraftverket i Vålsjö, Carl-Erik Skalberg, anser att enda möjligheten att kunna driva kvarnen och kraftverket är få vattendomar på dem.

Anläggningarna saknar tillstånd enligt miljöbalken och på senare år har en tvist om vattnet i Stråsjöbäcken uppstått mellan kvarnägaren och andra fastighetsägare.

Vålsjö kvarn byggnadsminnesförklarades och rustades upp med länsstyrelsens hjälp 1994. 1997 byggde Carl-Erik Skalberg ett minikraftverk i bäcken, men förbjöds tre år senare av länsstyrelsen att använda det. Miljödomstolen ändrade detta beslut, som därefter ändrades igen av miljööverdomstolen.

Sedan 2005 har varken kvarnen eller kraftverkets körts.

Berörda får nu lämna synpunkter på ansökan till miljödomstolen inför en kommande huvudförhandling.