Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvarn och damm fortsatt lagliga

Mark- och miljööverdomstolen ändrar inte miljödomstolens lagligförklaring av kvarn och damm vid Vålsjöfallet i Järvsö, som hade överklagats av fyra fastighetsägare.

Mark- och miljööverdomstolen, vars dom kom på tisdagen, ändrar endast miljödomstolens dom på så sätt att den lagligförklarar även den intags- och utloppstub som hör till kraftverket som ligger nedanför kvarnen.

Villkoren är att vattenståndet i Sågdammen inte får bli lägre än 30 centimeter över utskovets botten och inte högre än 145 centimeter över utskovets botten.

Under tiden 1 maj till 31 augusti, däremot, i samband med att den gamla kvarnen tas i drift för visningsmalning får Sågdammens vattennivå under ett dygn tillfälligt höjas över 165 centimeter från utskovets botten och under 30 centimeter. Men det får ske vid högst tio tillfällen per år.

Mark- och miljööverdomstolen har, liksom miljödomstolen, funnit att kraftverket och dess tuber är samhällsekonomiskt motiverat och att det kulturhistoriska värdet i att driva kvarnen med vattenkraft överväger den ringa påverkan det ger på omgivningen.

Mark- och miljööverdomstolen höll 27 september huvudförhandling på Järvsöbaden i Järvsö och höll syn på plats vid Stråsjöbäcken med damm, kvarn och kraftverk i Vålsjö.