Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvarlämnade sopor i Harmånger

Problemet med nedskräpning ökar. I Harmånger finns en lägerplats där folk har lämnat kvar kläder, filtar, matrester, plastbestick och plastförpackningar och annat skräp.

Den nedskräpade platsen ligger längs en skogsbilväg några kilometer söder om Harmånger.

– Det fanns en mikrovågsugn, smörgåsgrill, kryddburkar, matrester, jackor och kläder – delvis såg det ut som stöldgods, som husgeråd från en sommarstuga, berättar en ortsbo som upptäckte nedskräpningen när han ville plocka svamp i området.

Tillsammans med hustrun plockade han ihop lite skräp.

– Jag tycker det är dåligt, det är otroligt vad de skräpar ner. Att komma hit för att plocka bär får de väl göra, men då ska man städa efter sig, menar ortsbon.

Att nedskräpningen har blivit ett större problem bekräftas av både miljökontoret som har fått in fler anmälningar i år och polisen.

– Det är ett jätteproblem. De bygger ibland små städer och lämnar skräpet efter sig. Det är förbjudet. De allra flesta bärplockare är väldigt skötsamma, men det finns de som inte gör rätt för sig, säger närpolischef Jan-Inge Bexell.

Han tillägger att de personer som inte gör rätt för sig ofta inte kommer hit för att plocka bär utan för att stjäla. Många av dem kommer från de gamla öststaterna. Men han anser också att det delvis kan handla om dåliga villkor för bärplockare som inte har råd med annat än att bo i tält.

– Det finns oseriösa uppköpare som tar hit alldeles för mycket folk och lovar guld och gröna skogar.