Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvällsresor till Hudik ställs in

Utan varken kvällsbussar och kvällståg, blir Hudiksvall en stad dit många endast kan ta sig under dagtid.

Annons

Tidigare har X-trafik haft en buss som gått från Gävle och norrut vid halv tio på kvällen. Den ställdes in, eftersom SJ vid den tiden skulle ha tåg som istället tog över resenärerna. Det var den informationen som Håkan Ahlbom möttes av när han kontaktade X-trafik, med en undran om varför den buss han skulle resa med slutat att gå.

Men något norrgående tåg från Gävle vid den tiden gick inte.

– Den sista anslutningen från Gävle till Hudiksvall går klockan åtta. Då återstår bara bilen och vad det innebär av ökad miljöbelastning, säger Håkan Ahlbom.

Mats Eklund, som är X-trafiks trafikplanerare för tågtrafik, förklarar att de tidigare kört en buss från Gävle i norrgående rikting under kvällstid, men att den i samband med att de nya tidtabellerna började gälla i mitten av december 2010, slutade att gå.

Han berättar att SJ tidigare har kört ett tåg från Stockholm till Gävle och därefter vidare upp mot Sundsvall. Det passerade då bland annat Hudiksvall och Söderhamn.

SJ har nu valt att ställa in det tåget, men varför de tog det beslutet vet han inte.

Thelma Henrysson vid SJ:s pressavdelning är heller inte säker på varför just det tåget togs bort.

– Det blir alltid förändringar när det kommer en ny tågtidtabell. Tåg tas bort och läggs till, det finns olika orsaker till varför det blir så, säger hon.