Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvällens viktigaste beslut i Bollnäs fullmäktige

Dessa punkter frammanade många tankar och åsikter under kommunfullmäktiges senaste sammanträde i Bollnäs stadshus.

Cykelväg längs 83:an

En ny cykelväg är planerad att byggas öster om väg 83 mellan Arbrå och Vallsta. Under allmänhetens frågestund undrade Arbråbon Bosse Johansson om det är möjligt att tänka om, så att den nya cykelvägen byggs väster om 83:an i stället.

– Bebyggelsen ligger väster om vägen. Byggs cykelbanan på östra sidan kommer skolbarn och andra att tvingas gå över väg 83 för att ta sig dit. Det vore olyckligt. 83:an är dessutom en av Sveriges tio farligaste vägar, sa han.

Svaret Bosse Johansson fick av Fredrik Skoglund, ordförande för miljö- och byggnämnden, var att de ska titta på frågan till veckan.

Bygglovshantering får kritik

Kommunrevisorerna kritiserar kommunen för att handlägga bygglovshanteringar alldeles för långsamt. De menade att det krävs resursförstärkningar för att tillmötesgå allmänhetens efterfrågan i dessa ärenden.

– Det här är den mest kritiska granskning vi lämnat ifrån oss. Det här måste prioriteras, sa revisor Tor Jonsson (S).

App ska hålla koll på anhörig

Framöver kommer socialförvaltningen bland annat att satsa på en mobil-app som anhöriga till brukare kan nyttja. I den ska de anhöriga kunna få information om sin närstående släktings omvårdnad.

Tomas Brånedal (BP) undrade vilka risker denna digitalisering kan medföra, eftersom skriven textinformation aldrig kan ersätta samtal och fysik närvaro, och att det i sin tur kan leda till missuppfattningar.

– Appen är prövad på annat håll. Vi ser mer möjligheter än risker med detta, sa socialchef Tina Mansson-Söderlund.

Hög arbetslöshet trots gott resultat

Kommunfullmäktige godkände årsredovisningen för 2016, vars reella resultat hamnade på plus 26,7 miljoner kronor.

– Det är positivt. Men det kommer att bli en utmaning att möta de ekonomiska prognoser vi ser nu. Vi fortsätter därför att jobba för fortsatt god tillväxt, verksamhet och ekonomi, sa kommunalrådet Marie Centerwall (S).

Trots att Bollnäs kommun klarat sina ekonomiska mål för 2016 ville oppositionsrådet Olov Nilsson Sträng (–) peka på att kommunen fortfarande har en stor utmaning framför sig i att bekämpa den höga arbetslösheten.

– Om vi har höga arbetslöshetssiffror nu när det går bra, vad händer då när det inte gör det, undrade han.

Efterlängtat smör på borden

Ett helt lämmeltåg av ledamöter ville upp och i talarstolen när Thomas Backans (C) motion, om att skolbarnen ska erbjudas riktigt smör och fetare mjölk i skolorna, var uppe för diskussion. Alla ledamöter delade samma uppfattning – det här var ett efterlängtat beslut som alla tyckte är bra.

Men samtidigt var alla var rörande överens om att ärendet tagit alldeles för läng tid att hantera.

– Tack för att du orkat härda ut Thomas, för så här lång tid ska det inte behöva ta, sa Johan Toll (MP).

– Tack Backan, bra motion, sa Anders Bergsten (KD).

– Det här tror jag är helt rätt, sa Henrik Olofsson (SVP).

– Men den har tagit oproportionerligt lång tid att få igenom. En sådan här fråga bör lösas närmare verksamheten, sa Daniel Didricksson (L).

Läs också: Rapport från fullmäktige i mars

Läs också: Rapport från fullmäktige i februari

Läs också: Rapport från kommunfullmäktige i januari

Se också: Rapport från kommunfullmäktige i december

Läs också: Rapport från fullmäktige i november