Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvalitet och behov måste gå först

Vi socialdemokrater stödjer människors valfrihet och får acceptera att den offentligt drivna välfärden kompletteras med bland annat privata och kooperativa utförare.
Kvaliteten kan öka med en mångfald av utförare och alternativ.
Men den moderatledda regeringens införande av lagen om valfrihet (LOV) syftar till en fri etablering för företag inom välfärdsområdet, och vi ser en risk att privatisering blir ett självändamål som går före kvaliteten.

Annons

Vi anser att kvaliteten i välfärden alltid är viktigare än vinstintresset. Vi tycker också, till skillnad mot de borgerliga partierna, att det är viktigt att resurser ska kunna styras dit där behoven är som störst. Därför är det nödvändigt att folkvalda ska kunna neka nyetableringar och styra var en ny utförare får etablera sig geografiskt.

Vi socialdemokrater vill också införa en nationell kvalitetscertifiering för att säkerställa en vård av hög kvalitet, oavsett om denna utförs av den offentligt anställda, privata, kooperativa eller ideella utförare.

Centerpartistiska företrädare i länet försöker i en debattartikel ifrågasätta oss ombud inför den socialdemokratiska partikongressen nästa vecka när det gäller alternativa driftsformer. Vi kan härmed slå fast att vi ser fördelar med att ha en mångfald av utövare inom vården, skolan och andra sektorer i den svenska välfärden. Huvudsaken är att resurser styrs efter behov och att det erbjuds en hög kvalitet.

Vi är däremot starkt kritiska till hur centerpartiet underordnat sig den moderata ideologin där privatisering och skattesänkningar alltid går först. Vi ser redan en omfattande utveckling där stora internationella vårdkoncerner tar över den offentliga verksamhet som reats ut, särskilt i storstäderna. På det sättet skapas privata monopol. På vilket sätt främjar det mångfalden?

Roland Bäckman (S)

Ljusdal

Sven-Åke Thoresen (S)

Iggesund

Anna-Carin Keisu (S)

Forsa

Ombud på Socialdemokraternas partikongress

Mer läsning

Annons