Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvalfylld höst väntar

Petter Hansson har spelat mängder av kvalmatcher, men ingen så viktig som den mot Ungern på lördag.
Bara seger räknas för ett landslag som med ryggen mot marken vill resa sig mot play off-platsen.
– Vi måste i princip ta full pott. Och inte ens då är det säkert, säger Hansson.

Stängd träning stod på programmet på torsdagen, då lite detaljer slipades till inför den viktiga kvalhösten som startar på Ferenc Puskas-stadion i Budapest.

Mer öppet är landslaget om förutsättningarna: bara segrar räknas i höst.

Axel mot axel med Sverige i kvaltabellen gnider Portugal, där ovanför finns Ungern, längst uppe skymtar Danmark. Jakten på någon av de två första platserna startar nu. Fyra matcher och en ocean av ångest står mellan fotbollslandslaget och ännu ett mästerskap.

– Tar vi tolv poäng så kan vi i alla fall säga att vi gjort det bra som läget är. Men det blir ju ändå svårt om någon annan gör det bättre. I så fall har vi sabbat läget tidigare, säger Petter Hansson, från hotellrummet i Stockholm.

För mittbackens del finns det mer att våndas över. Får han skava smalben på planen eller bita på naglarna på bänken. I de senaste kvalkamperna har Daniel Majstorovic spelat på Hanssons bekostnad.

– Vi har inte fått något besked. Går man på tidigare matcher så kanske det lutar åt bänken för mig. Men inför den här matchen har vi ändrat mer än vanligt på träningarna, säger Hansson.

Det mesta är värt att testa med så mycket i potten.

I den senaste träningslandskampen mot Finland på Råsunda (1–0), satte Hansson och hans lag hög press på finnarna. Ett koncept som kanske följer med till Budapest.

– Kan tänka mig att det blir så igen. Det blir stor skillnad om man lyckas med att sätta press 10-15 meter högre upp. Då kan motståndaren tvingas sparka upp bollen och vi är ju hyfsat starka och fysiska för att vinna tillbaka bollarna.

För att det ska lyckas måste alla spelare veta exakt sin uppgift. Det krävs kvalité på träningarna då en trupp som samlas för ett par veckor ska få alla kuggar att haka i varandra och bli en vinnande lagmaskin.

– Sådana grejer, detaljer som kan se lätta ut, är ganska kluriga att få ihop. Man måste vara bestämd med hur man ska göra, antingen si eller så. Det är alltid tydliga direktiv, säger Hansson.

Mer otydligt är det vilka som ska ta anfallspositionerna på lördag. Det spekuleras vilt i media: vem spelar bredvid Zlatan Ibrahimovic?

Hansson tror på någon ur trion Marcus Berg, Johan Elmander och Tobias Hysén.

– Jag tror att det står mellan dem. Tobbe (Hysén) är i bra form, det märks.

Och form behövs.

En kvalfylld höst börjar på lördag.