Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvacksalvarna

/

Kvacksalveri är något som inte accepteras när det handlar om att behandla en sjuk kropp.

Annons

Den som skall ägna sig åt neurokirurgi måste ha erforderlig utbildning och erfarenhet som gör individen kvalificerade för att utföra en operation. Något annat skulle vi aldrig acceptera när det skall opereras i vår hjärna.

Skulle samma hjärna kräva annan behandling än kirurgi är utrymmet för kvacksalvare däremot större, trots att bland annat ”psykoterapeut” är en i lag skyddad titel.

”Terapeut” kan däremot vem som helst kalla sig. Och det gör man uppenbarligen också. Det riskerar göra det svårt för individer i behov av hjälp att hitta fram till den professionella hjälp de är i behov av. Risken finns att man istället hamnar i händerna på en individ utan utbildning och erfarenhet för att kunna hjälpa.

När Ekot ringer runt till 90 ”terapeuter” och presenterar ett fingerat fall med en självmordsbenägen och deprimerad syster får man bland annat följande svar:

”När man går hos mig så måste man lova att inte göra någonting, det vill säga att ta självmord. Då är det ingen idé att man går.” ”När hon är så svårt deprimerad så vill jag inte på en gång ta henne till ett tidigare liv. Det gör jag först när jag ser att vi inte kan hitta någonting i det här livet, då tar jag henne till ett tidigare liv.”

45 av de 90 ”terapeuter” Ekot ringer runt till står redo att ta emot en individ som beskrivs som självmordsbenägen och deprimerad. Och det utan någon utbildning som kvalificerar dem för att handha denna typ av fall. De glada amatörerna utan skrupler är uppenbarligen många där ute. Och det finns en marknad.

I Sverige finns idag på många håll i landet en brist på bland annat psykologer. Det innebär att den som är i behov av professionell hjälp för att hantera en depression, ångest eller utbrändhet riskerar få vänta oacceptabelt länge på en tid. Därmed är det inte heller så konstigt att det idag finns individer redo att plocka upp de som inte via landsting eller företagshälsovård får tillgång till den hjälp de behöver. Och det är inte heller konstigt att människor i en svår situation som behöver en lösning, eller i alla fall en början på en lösning, söker sig till dessa ”terapeuter”. Trots riskerna det innebär.

Skulle någon som kallar sig neurokirurger ge samma typ av svar vid förfrågan rörande en operation av vår hjärna som Ekot får när de presenterar fallet med den självmordsbenägna systern skulle vi klassa det som skandal. Det är det även med självklarhet frågan om när det handlar om behandling av någon som är svårt psykiskt sjuk.

Socialstyrelsen vill nu att lagen rörande vem som får behandla individer med svår psykisk sjukdom ses över. Vilken onekligen låter rimligt. Kvacksalveri borde vi för länge sedan ha eliminerat.

Jenny Wennberg

Mer läsning

Annons