Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kustvägsprojekt kan inte fortsätta

– Det är en förlust för kommunen att vi inte kommer längre nu. Det säger Thord Wannberg, då vägsträckan Mellanfjärden-Lönnånger inte ser ut att bli av.

Å ena sidan rör ärendet huruvida den 1950 meter långa Koffsandsvägen ska ägas av dem som anlade den för 40 år sedan, eller bli gemensamhetsanläggning, GA.

Å andra sidan handlar det om en ny, 2500 lång väg. Denna skulle länkas samman med Koffsandsvägen, och hela sträckan Lönnånger-Mellanfjärden bli GA.

Nordanstigs kommun har betalat 154 300 för lantmäteriförrättning och i oktober 2012 beslutade Lantmäteriet inrätta GA. Men Koffsandsvägens delägare ansåg sig varken ha nytta av eller vilja vara med och betala, de kritiserade andelstal, liksom värdering, överklagade och fick i mark- och miljödomstolen rätt. Ärendet återförvisades.

Förrättningslantmätare Hans Rudhe, som efterträtt Bengt Engman, presenterade vid ett flera timmar långt sammanträde med sakägarna i torsdags, aktens alla ingående beräkningar, yrkanden och lagrum.

– Jag vill helst se att folk kommer överens, säger Hans Rudhe, som inte funnit något faktiskt yrkande på att GA för en kustväg ska inrättas, och konstaterar att boende längs Koffsandsvägen inte skulle tjäna på den lösningen.

– Vid sammanträdet avslogs alla yrkanden beträffande en kustväg. De boende har redan sin utfart ordnad på ett eller annat sätt, så det går inte att genomföra den med stöd av anläggningslagen.

Handläggare Thord Wannberg, som följt ärendet ingående, deltog i sammanträdet och beklagar situationen.

– Frågan om kustvägssträckan har funnits i så många år, nu var vi så nära. Men vi ger inte upp.

– Både kommunalekonomiskt, för hemtjänst, räddningstjänst och skolskjutsar skulle det tillföra mycket – men även för näringarna längs kusten. Samtidigt förstår jag kostnadsaspekten för mark- och stugägare.

Vad händer med de utvecklingsmedel på 154 300 kommunen betalat för den underkända förrättningen?

– Kommunen har förskotterat, men inte beslutat ta kostnaden. Så man får pröva detta. Kommunen har ju också varit delvis drivande, utifrån det ska man ta ett visst ansvar.

Och för Hans Rudhe fortsätter förrättningen och Koffsandsvägen kan mycket väl bli GA.

– Jag har inte hittat något som talar emot att bilda en GA, då skulle jag inte fortsätta. Jag förstår att delägarna inte är överens med mig om värderingen, och jag ska titta närmare på den, men det finns ingen millimeterrättvisa.