Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kurs lär nyanlända om Sverige: "Om vi flyttar till Sudan är det mycket som vi inte vet heller"

Modellen med preparandkurs för kvotflyktingar som kommer till Ljusdal är inne på tolfte året. Familjen Tafare Germany från Sudan kom till Ljusdal för lite mer än en månad sedan och läser just nu årets första kurs.

"Vad ska ni ta med på onsdag?", skriver Theresa Jonsson på tavlan och vänder sig mot de tre kursdeltagarna som sitter på rad vid ett av borden.

Theresa börjar räkna med fingrarna. Först är det passet och sedan migrationskortet. Hon låtsas ta fram ett kort ur en imaginär plånbok. Deltagarna mumlar och diskuterar med varandra och nickar sedan. De vet vilket kort hon menar.

Läs också: Flykten är över – det nya livet börjar

Det är tredje kursveckan av tolv på preparandkursen för familjen Tafare Germany från Sudan. De är kvotflyktingar och kom nyligen till sitt nya hemland och nya bostadsort. Familjen, som består av två föräldrar och sju barn, har flyttat in i en lägenhet i Färila.

– Vi visste i stort sett ingenting om Sverige innan vi kom hit. Sudan och Sverige är väldigt olika länder, säger Meron Tafare Germany, familjens äldsta son, som tillsammans med sin mamma och pappa går preparandkursen.

Hans yngre syskon har antingen börjat skolas in i Färila skola eller väntar på förskoleplats.

Sverige tar årligen emot 1 900 kvotflyktingar. De anses vara de mest utsatta av alla flyktingkategorier och väljs ut av FN-organet UNHCR. Ljusdals kommun tar i år emot 25 kvotflyktingar och familjen Girmuy är de första som anlänt till Ljusdal hittills i år.

Preparandkursen inleder de nyanländas tid i Sverige, och drog först igång som ett projekt i kommunen, men blev sedan ett stående inslag för alla kvoterade flyktingar som kommer till Ljusdal.

– Vi fick en förfrågan från integrationsenheten i Ljusdal för tolv år sedan. De efterfrågade en kurs innan SFI drog igång. En kurs som innehöll praktiska färdigheter, säger Ahnn Lundin, som driver företaget Ikona som på uppdrag av Ljusdals kommun anordnar preparandkurser.

På dagens lektion går de igenom vad som behövs tas med när gruppen ska åka till Gävle för att ordna med ID-kort.

Läs också: Han har tolkat åt Hillary Clinton – nu lär han ut svenska i Ljusdal

– Vi går igenom sådant som de behöver ordna med, det kan handla om att köpa kläder på secondhand, fixa hemförsäkring, ID-kort, inskolning på skola för barnen, handla mat. Vi går igenom de vardagsgrejer som de behöver hjälp med, säger Theresa Jonsson.

Undervisningen sker mestadels på svenska, trots att de nyanlända svenskarna ännu inte lärt sig språket. Genom att översätta vissa ord på engelska och visa genom att gestikulera kommer man långt i kommunikationen, enligt Theresa och Ahnn.

Läs också: Ljusdals preparandkurs modell för Japan

– Det är preparering för att kunna leva och bli självgående i samhället. Vi lär de om svenska koder, hur det är att leva i sverige. Förutom vardagshändelser går vi även igenom saker som religionsfrihet, tryckfrihet, demokrati och jämlikhet, säger Ahnn Lundin.

I tolv år nu har Ahnn arrangerat preparandkurserna. Totalt genom åren har hon haft runt 600 kursdeltagare, berättar hon.

– Jag har lärt mig ödmjukhet under dessa år. Att allt inte är så självklart som det är för mig. Det kan tyckas som självklara saker vi går igenom, men om vi helt plötsligt flyttar till Sudan är det mycket som vi inte vet heller, säger hon.

Ahnn och övriga gänget tar på sig ytterkläder. Nu ska de ner till tågstationen och se hur man köper tågbiljetter till Gävle.

Fakta: Kvotflyktingar

Sverige samarbetar sedan 1950-talet med FN:s flyktingorgan UNHCR om att ta emot kvotflyktingar, som anses särskilt utsatta för hot och repressalier i sina hemländer och därför har flytt utomlands. Under den första tiden i Sverige ges undervisning i svenska, samhällsinformation och hjälp för att finna jobb och egen försörjning.

Källa: Migrationsverket