Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kuriosa under klubban

I vacker Hälsingemiljö i Tövsätter, Forsa ropades det in allmogemöbler, kopparkittlar och diverse andra prylar på lördagen.

Resegrammofoner, allmogemöbler och mjölkflaskor, några slagbord och en gammal spark. Fynden var många på lördagens auktion på Sörgårn i Tövsätter, Forsa socken där det anordnats auktioner sedan 1964.

Auktionsutroparen Erik Jonsson konstaterade att det var ovanligt hög kvalitet på sakerna som bjöds ut.

– Det är ganska bra grejer här i dag, mycket kuriosa som folk gillar. Annars har det hänt något med auktionsmarknaden på senare tid, priserna har gått ner kraftigt och kvaliteten har blivit sämre, sade han.

På bänkarna utanför auktionshallen har färgglada stolsdynor lagts ut. Många besökare har bänkat sig med kaffe för en stunds avkoppling, medan andra strosar runt under visningen och vänder och vrider på föremålen.

Iggesundsbon Bengt Högberg åker på auktioner nästan varje helg. I dag står han och beundrar en gammal gjutjärnsbil tillverkad i Gävle av Skoglund & Olson. Men han misstänker att den kommer upp i för stora summor för att han ska vilja ropa in den.

– Jag är lite av en bilsamlare, inte stora bilar, men jag har små bilar av nästan alla bilmodeller vi haft. Den här kan nog bli dyr, säger han och väger det tunga lilla fordonet i händerna.

Strax drar det ihop sig till start. En spark med vackra allmogemålningar går under klubban för 800 kronor. En amerikagungstol fyndas för blott 80 riksdaler. Snart lyfts en spinnrock från Vallsta anno 1905 upp över folkmassans huvuden.

– Har jag en hundring på den. Det är jättebilligt, hojtar Erik Jonsson. Tvåhundra? Trehundrafemtio var bjudet. Fyra, femhundra. Femhundrafemtio har vi där. Då går den för 550 kronor.