Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kungsörn i Hälsingeskogen

Förekomsten av kungsörn kan sätta käppar i hjulet för vindkraftprojektet Hälsingeskogen. Samtidigt väntar Ovanåkers kommun med att ställning i frågan om vindkraftprojektet tills kungörelsen från Länsstyrelsen i Dalarna har kommit.

Annons

– Vi har fått uppgifter att det kan vara så att det finns kungsörn i det aktuella området. Det var en inventerare som var ute och tittade på det, säger Johan Hjerpe som är sakkunnig i miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen i Dalarna.

Även miljöhandläggare Veronica Driberg vid Länsstyrelsen i Dalarna bekräftar att ornitologer har upptäckt att det finns ett kungsörnsbo i området.

Man har även sett en kungsörn i boet. Var boet ligger är känsliga uppgifter, så inte ens miljöhandläggaren vet var.

– Vi har vänt oss till Bergvik skog, som gör ansökan, och bett dem komplettera ansökan med hur de tänker hantera att det finns ett kungsörnsbo inom området. De uppgifterna väntar vi på nu innan vi kan kungöra ansökan, säger Veronica Driberg.

När är det rimligt att kungörelsen kommer?

– Jag kan i dag inte säga, när det blir. Bollen ligger nu hos Bergvik skog, säger Veronica Driberg.

Frågan är också när kommunen kommer att ta ställning till vindkraftsprojektet Hälsingeskogen som omfattar 83 verk.

– Det beror på när länsstyrelsen kommer med sin kungörelse. Vi väntar på den. Vi måste också avvakta och se vad förekomsten av kungsörn innebär, säger kommunalrådet Yoomi Renström (S).

Hittills har Centerpartiet och Kristdemokraterna sagt ja till Hälsingeskogen och Vänsterpartiet nej.

– Vi inom Centerpartiet säger ja för vi vill byta ut fossila bränslen och kärnkraft till förnyelsebar energi. Då är vinden ett bra alternativ. Solenergi är också något som ökar, säger Hans Jonsson.

– Vindkraftsplanerna Hälsingeskogen är en komplicerad fråga. Vi var inte eniga i styrelsen, men en majoritet sade nej till projektet främst med tanke på framtida generationer och den påverkan vindkraften har på miljön, säger Vänsterpartiets Janne Wahlman.