Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kungen firades med "Dancing queen" – här är hans favoritlåtar

Kung Carl XVI Gustaf fyller 70 år i dag och festligheterna satte igång redan på förmiddagen. Efter att det skjutits salut sjöng körer Peps Persson klassiker "Oh boy" och Kents låt "Sverige" för majestätet.
– Det är spännande och nervöst. Kungen sade tack, säger Jonathan Adolfsson Arveheim, som var en av många barn som överlämnade blommor till kungen.

Födelsedagen inleddes med att flaggorna hissades på Skeppsbron och följdes med en gudstjänst i Slottskyrkan, så kallad Te Deum. Av kungens barnbarn fanns prinsessan Estelle på plats redan i kyrkan.

Efter att kungen lämnat kyrkan togs han emot av högvakten på Yttre borggården, som följdes av en vaktavlösning och musik som spelades av Arméns musikkår. Folk stod och trampade takten när kåren avslutade med Abbas klassiker "Dancing queen", en låt som Abba spelade även i samband med kungen och drottningens bröllop 1976.

Många turister finns på plats och de många barn som samlats hoppas på att få ge kungen blommor.

– Jag är utbytesstudent från Indien och min lärare sade att jag borde komma hit. Jag vet bara att han är rik och rikare än de flesta kungar, säger Sarita Shevatekar.

– Vi är här för att vi gillar kungen helt enkelt, säger Anki Hamren från Härnösand.

Många barn fick lämna över blommor och gratta. Två av dem var syskonen Jonathan och Ida Adolfsson Arveheim från Sigtuna.

– Det är spännande och nervöst. Man passar på när man kan. Kungen sade tack, säger Jonathan Adolfsson Arveheim, som gav blommor till kungen.

– Jag sade "grattis". Han verkade snäll men han såg allvarlig ut, säger lillasyster Ida Adolfsson Arveheim.

Vid 12 sköts salut med 21 skott från Skeppsholmen. Strax därefter hyllades kungen, innan han åkte iväg med kortege, med sång vid Norrbro, Sångarhyllningen som leddes av Caroline af Ugglas. Låtarna som det bjöds på var Peps Perssons klassiker "Oh boy", Iggy Pops "Wild one", Caroline af Ugglas "Himlen ljuger aldrig" och Kents låt "Sverige".

Nu pågår lunch i Stockholms stadshus där Stockholms stad bjuder på lunch för 200 inbjudna gäster.

Förrätten består av löjrom från Kalix med egengjord crème fraiche och briocheflarn. Varmrätten är röding från Storuman fylld med pilgrimsmussla och räkor samt dillslungad färskpotatis. Till sist – desserten limebavaroise med vaniljpannacotta och sorbet på mynta och lime.

Även i stadshuset blir det musikhyllning. Tensta Gospelchoir med soulsångerskan Sabina Ddumba som solist uppträder.