Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kundbeteende gifts med medborgaridealen

Välfärdstjänster som skola och sjukvård finansieras med hjälp av medborgarnas skatter. Denna fördelningspolitiska finansiering är knappast omstridd. Det som vållar debatt är däremot hur medborgarnas tillgång till dessa välfärdstjänster ska styras.

Annons

För att hårddra konflikten: Ska vi likt kunder välja de lärare och läkare som passar oss bäst? Eller ska vi som goda samhällsmedborgare gå till de lärare och läkare som staten fördelar till oss?

Inom S finns en gnagande misstänksamhet mot vad sådant som valfrihet, friskolor och sjukvårdsföretag kommer att innebära i förlängningen. Jag har respekt för denna misstänksamhet. Socialdemokratin är besjälad av tanken på att det allmänna ska fördela välfärdstjänster utifrån samma principer som styr tillgången till pensioner och socialförsäkringar.

Den goda medborgaren skaffar sig inga fördelar på någon annans bekostnad. Den goda kunden är däremot fokuserad på att skaffa sig just egna fördelar. Kunden väljer bort affärer som inte tilltalar henne. Medborgaren sätter däremot samhällets bästa främst; utgår från att det som är bäst för alla också är bäst för henne/honom.

En traditionell S-invändning mot det tilltagande kundbeteendet i välfärdssektorn är att det kommer att leda till segregation och klyftor. De som är framåt och ser till den egna nyttan kommer att söka sig till likasinnade. Medan de som inte väljer skapar alltmer socialt eftersatta nätverk och kulturer.

Socialdemokraternas partiordförande Mona Sahlin har sedan hon tillträtt etablerat en ny S-doktrin på detta område. Ledorden är kvalité och kontroll. Medborgarnas bästa ska garanteras genom en tillsyn som säkerställer att alla skolor och all sjukvård håller sådan kvalité att medborgarna med ro i själen kan använda sig av deras tjänster. Privata och offentliga huvudmän ska behandlas lika.

Sahlins doktrin är ett exempel på ett klassiskt socialdemokratiskt förhållningssätt som präglas av realism. En Socialdemokrati med maktambitioner kan inte göra för abrupta avkall på sin fördelningspolitiska ideologi. S kan heller inte förklara krig mot det växande antalet medborgare som uppträder som kunder i välfärdssektorn. Därför denna doktrin där kundbeteendet gifts samman med medborgaridealen.

Widar Andersson

Politisk redaktör Folkbladet (S)

Mer läsning

Annons