Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kund och urkund

Kund är ett ord som förknippas med handel och företagsamhet. Därför har i nyliberal anda ordet kommit i bruk även i offentlig verksamhet, för att uppbåda en känsla av näringslivets effektivitet och avsedda lönsamhet.

Nu är ju samhällsservice inte till för lönsamhet utan för den trygghet vi måste ordna tillsammans såsom allmänna vägar, grundutbildning, sjukvård eller pension. Att låta ordet föra tankarna till näringslivet, en annan samhällsuppgift, leder alltså fel. Men det finns en mer grundläggande innebörd av kund, som vi håller på att tappa.

Kund är nämligen ursprungligen ett uttryck för förståelse och kännedom, ett adjektiv som på isländska heter kunnr, lika med känd såsom i orden kungöra och kunskap.

Om man i kommunal verksamhet brukar ordet kund i stället för de mer passiva orden brukare eller nyttjare, borde innebörden "känd" förstärkas. Kund är faktiskt ett vackert ord. Är det möjligt att återerövra, att den gemensamma sektorn tar ett medvetet kliv till ömsesidig trovärdighet mellan utförare och nyttjare? Kunden som urkund.

Tony Björklund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel